Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP acusa Junts pel Sí de no voler acordar mesures socials del seu propi programa

La CUP convoca una Assemblea Nacional el 27 de desembre

elDiario.es Catalunya

Ni el com, ni el què, ni, per descomptat, el qui. La CUP ha constatat aquest dimarts el deteriorament de les negociacions entre les dues forces independentistes del Parlament. El diputat cupaire Sergi Saladié ha anat més enllà i ha acusat Junts pel Sí de no voler acordar mesures socials incloses en el propi programa de la coalició de Convergència, ERC i les entitats sobiranistes.

El termini per negociar no és indefinit: Saladié ha anunciat que la CUP celebrarà el proper 27 de desembre una Assemblea Nacional que prendrà una decisió definitiva sobre l'acord amb Junts pel Sí. Un acord no només no existeix sinó que, a parer de Saladié, ni s'entreveu: “A dia d'avui no tenim una altra cosa per portar a la nostra gent que un full en blanc. No tenim res”, ha afirmat. Si el 9 de gener no hi ha acord quedaran convocades automàticament noves eleccions.

“La majoria de les mesures socials no tenen cost pressupostari, sinó que són de voluntat política”, ha dit Saladié. Les mesures socials “de mínims” del seu propi programa que Junts pel Sí no vol acordar fan referència a desnonaments i pobresa infantil i energètica, segons el diputat cupaire.

A banda de la inconcreció en les mesures, la CUP ha volgut denunciar els tempos i els mètodes negociadors de Junts pel Sí. En aquest sentit, Saladié ha demanat a Junts pel Sí que deixi d'“enrocar-se” en negociar només la presidència i a seguir treballant en les altres taules de negociació sobre pla de xoc social i procés constituent. Saladié fins i tot ha acusat a Junts pel Sí de cometre “frau als seus votants” al prioritzar el debat sobre la presidència a la resta de les negociacions.

Saladié ha apuntat en concret cap a la manera de negociar del president Artur Mas: “Ens fa una mica de por la manera de fer les coses del president. Porta les coses al límit, a les últimes hores. No volem arribar als escenaris d'ultimàtum que planteja Mas”, ha explicat el diputat.

Els pronunciaments d'aquest dimarts de la CUP s'allunyen de l'exigència que aquest dilluns va formular Junts pel Sí, que va instar als cupaires a demostrar “per la via dels fets” la seva voluntat d'arribar a un acord. “El gest l'han de fer ells com a mínim per concretar el que porten al programa”, ha etzibat Saladié, que ha apuntat a una “reformulació” dels espais de converses. “El temps s'acaba i hem d'arribar a un acord perquè amb un full en blanc no es pot plantejar la investidura de ningú”, ha conclòs Saladié.

Etiquetas
stats