Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP demana al Parlament la suspensió de les pistoles Tàser a tota Catalunya

Les armes Tàser s'utilitzen a través del contacte directe o del llançament a distància

elDiario.es Catalunya

El grup parlamentari de la CUP-Crida Constituent ha presentat aquest dimecres una resolució exigint a la policia catalana la suspensió de l'ús de les pistoles elèctriques Tàser (pel nom de l'empresa que les fabrica). Els Mossos d'Esquadra ja van suspendre la utilització d'aquest tipus d'armes a finals de febrer, quan un grup de treball es va constituir al Parlament per discutir sobre el seu ús, a iniciativa de la diputada cupaire Mireia Vehí. Però 31 cossos de policia local, que posseeixen 54 armes, segueixen fent ús d'elles, segons les dades de l'últim informe publicat pel Síndic de Greuges, defensor del poble català.

L'esquerra anticapitallista ha exigit “a tots els municipis, que disposin de pistoles elèctriques, que no les utilitzin fins que el Grup de Treball presenti les seves conclusions”. A més, ha demanat la participació a la comissió parlamentària del seu exdiputat David Fernández, del responsable de la Policia municipal a Barcelona, Amadeu Recasens, i de l'activista especialista en tecnologia policial Neil Corney, entre d'altres.

Ús desaconsellat pel Síndic de Greuges

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va advertir a principis de març sobre el risc -sense exigir la seva prohibició- que comporta l'ús de les pistoles elèctriques, armes paralitzants que es poden emprar en contacte directe sobre el cos o mitjançant el llançament a una distància de 6-7 metres.

Les pistoles Tàser han estat utilitzades en vuit ocasions per policies locals catalanes, tot i que no han provocat cap víctima mortal. Segons l'Informe d'Amnistia Internacional “Volts sense control”, 269 Persones van morir als Estats Units entre 2000 i 2007 fruit de la utilització d'aquestes armes, els efectes de les quals són de gravetat extrema per aquells que sofreixen malaties cardíaques.

“Davant de situacions en què es van produir reduccions contràries al protocol de persones a les quals es pretenia aturar o identificar, i lluny de realitzar una forta revisió dels protocols policials, els sindicats policials han pretès aprofitar la situació per pressionar els comandaments polítics i policials” va explicar a Catalunya Plural l'advocat del Centre de Drets Humans Iridia, Andrés García Berrio. Els Mossos d'Esquadra van començar a emprar-les a partir de l'estiu passat. Més de 40 associacions, entre les quals destaquen la Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura i l'Institut de Drets Humans de Catalunya, van començar aleshores una campanya amb l'objectiu d'eradicar-ne l'ús.

Etiquetas
stats