Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP demana a Puigdemont que demostri el seu gir social amb els pressupostos

La CUP celebra la reversió de retallades però demana uns pressupostos "desobedients"

Enric Bonet

El diputat de la CUP Albert Botran ha celebrat aquest dimarts que el pla de govern de Puigdemont, presentat aquest migdia, se centri en “revertir les retallades i situar el país a les portes de la República catalana”, però ha demanat al president català que demostri amb els pressupostos la seva voluntat d'acabar amb les retallades. El representant de l'esquerra anticapitalista ha assegurat que el seu partit “matisa des de l'escepticisme” el programa social de Junts pel Sí i que “seran els pressupostos en funció del què valoraran la línia del Govern”.

“És un èxit dels sindicats, les associacions de veïns i els moviments socials l'haver portat aquest govern a afirmar que cal acabar amb les retallades”, ha declarat aquesta tarda al Parlament el diputat de la CUP, subratllant el gir social de Convergència, que va arribar al poder el 2011 amb un discurs favorable a la reducció de la despesa pública.

Albert Botran ha recordat, però, que “cal dissenyar uns pressupostos desobedients, que no es circumscriguin als d'una comunitat autònoma espanyola”. La diputada de la CUP Mireia Vehí ha assenyalat, així mateix, que “no tots els problemes es resolen legislant i que el que cal és més voluntat política”, fent referència a les quaranta-cinc lleis que pretén desenvolupar el govern de Puigdemont durant aquesta legislatura.

La CUP també ha criticat la continuïtat del projecte BCN World i l'absència d'una renda mínima garantida per a tota la ciutadania en el discurs del president Puigdemont. Però s'ha mostrat confiada que les discrepàncies entre Convergència i Esquerra respecte a aquestes mesures serveixin perquè es respecti la posició de l'esquerra anticapitalista.

Pressupostos socials per acabar amb les retallades

El líder del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha mantingut un discurs més escèptic que el dels representants de la CUP. Tot i que ha reconegut que hi ha hagut un canvi en la retòrica del Govern, ha afirmat que “serà amb els pressupostos quan veurem si aquest gir social és real o no”. Ha reivindicat que la llei pressupostària no hauria de basar-se només en la desobediència, sinó també en incrementar els impostos per a les rendes més elevades i millorar la lluita contra el frau fiscal.

“El president Puigdemont vol revertir les retallades que va fer el seu predecessor, el president Mas”, ha criticat la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados. La diputada socialista ha qüestionat a més que es puguin aprovar quaranta-cinc lleis durant aquesta legislatura excepcional que, segons les previsions inicials de Junts pel Sí, hauria de durar només divuit mesos, dels quals ja han transcorregut cent dies. 

“Per què encara no tenim pressupostos?”

El diputat del Partit Popular, Enric Millo, ha criticat, per la seva banda, que el president Puigdemont hagi presentat el seu programa de govern cent dies després d'haver arribat al càrrec. “És la primera vegada que veiem un president que ens explica el que farà en lloc d'explicar-nos el que ha fet”, ha assegurat. I s'ha fet la pregunta de: “per què encara no tenim pressupostos?”.

Dubtes semblants ha expressat el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, afirmant que “encara ens falten els pressupostos que són l'ABC de la política” i que els preocupa com els estan elaborant. “El que ha fet Puigdemont és deixar el país en mans de la CUP”, ha declarat el diputat de Ciutadans.

Etiquetas
stats