Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

La CUP assegura que Junts pel Sí “no vol ni sentir parlar” de revertir privatitzacions

La portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel

elDiario.es Catalunya

La portaveu del grup de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha afirmat aquest dilluns que en les negociacions que manté la seva formació amb Junts pel Sí (JxS), aquesta última posa “línies vermelles” per qüestions ideològiques i que “no vol ni sentir parlar” sobre temes com revertir privatitzacions o deixar de subvencionar escoles privades.

Sobre aquesta última qüestió, Gabriel ha explicat que la CUP insisteix a revertir algunes privatitzacions “però això no avança”, per exemple, ha dit, en el cas concret d'Aigües Ter Llobregat (ATLL). Fins i tot ha lamentat que hi hagi “dificultats” per parlar sobre la reversió de privatitzacions en la taula que negocia el pla de xoc social, formada per la CUP i per tres membres de Junts pel Sí (un de Convergència, un d'ERC i un independent).

Segons el parer de Gabriel, el problema és ideològic, ja que Junts pel Sí “no considera privatitzacions coses que nosaltres sí que les veiem com a tals, per exemple el Consorci Sanitari de Lleida”. Una altra de les “diferències ideològiques” que ha lamentat la portaveu és que a la taula de negociació “no es pugui parlar de les subvencions a escoles privades”.

Així mateix, Gabriel ha asseverat que “a mesura que avancen les reunions ens trobem que es condiciona el que posem sobre la taula a l'aprovació d'uns pressupostos”, quan hi ha qüestions, com el projecte VISC +, que, per Gabriel, “no afecten els pressupostos, sinó al fet que ningú faci negoci amb els nostres dades sanitàries ”. No obstant això, la portaveu cupaire s'ha mostrat oberta a “mirar-se conjuntament els pressupostos” amb Junts pel Sí per acabar amb la seva “opacitat”.

“Hi ha moltes línies vermelles a l'altra banda de la taula que per al nostre entorn són essencials”, ha conclòs Gabriel.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Gabriel ha explicat que, tot i que en l'assemblea de la CUP celebrada ahir a Manresa (Barcelona) es va mantenir el veto a Artur Mas com a candidat a la Presidència de la Generalitat, les negociacions prosseguiran i que fins i tot la seva formació no descarta “esgotar els terminis si cal” encara que això no és el que desitjava.

Gabriel, que lidera Endavant, el sector de la CUP més reticent a donar suport a la investidura de Mas encara que sigui de forma condicionada, ha explicat el que ella entén quan diu que Junts pel Sí “no ha mogut la fitxa que volia la gent”.

Després d'indicar que, a partir d'ara, la CUP “va a explicar amb més detall les propostes que es negocien”, Gabriel ha carregat contra el recurs que finalment ha estat presentat per la Mesa del Parlament a la suspensió de la resolució inicial del procés independentista aprovada pel Tribunal Constitucional.

“Ens ha sorprès això -ha afirmat-, que s'hagi recorregut davant el TC, quan en el text ja es deia que no reconeixeríem la legitimitat d'aquest tribunal, i en el recurs es diu que només és una declaració i no té valor jurídic , quan nosaltres creiem que sí que el té”.

Ha assegurat, en aquest sentit, que JxS no va consultar amb la CUP aquest recurs, i sobre altres qüestions que es negocien, Gabriel ha explicat que “volem conèixer el text que es proposa per a la Llei de Transitorietat Jurídica, però també entenem” que hi ha posar a sobre de la taula altres lleis bàsiques, “com una nova llei electoral per celebrar les eleccions constituents”.

Sobre la presidència de la Generalitat, ha considerat que la proposta de JxS de tres vicepresidències o macro-conselleries es planteja sense disminuir les atribucions presidencials i únicament afecten l'àmbit de distribució de funcions dins del Govern, amb la qual cosa no és el que defensa la CUP.

Etiquetas
stats