Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP desplaça el xoc amb JxSí a la negociació dels nous pressupostos

Els diputats Anna Gabriel (i) i Benet Salellas (c) de la CUP

Arturo Puente

Ni guerra de declaracions, ni assemblees interminables ni incògnites fins a l'última hora. La CUP ha esquivat un possible nou serial polític al voltant de la qüestió de confiança, a la qual se sotmetrà Puigdemont el dia 27 de setembre, anunciant aquest dilluns que donarà els 10 vots dels seus diputats perquè el president torni a obtenir la majoria absoluta del Parlament. Els anticapitalistes ni tan sols posaran condicions per a aquest suport, amb l'objectiu de desplaçar el xoc amb JxSí del debat independentista a les qüestions purament econòmiques.

“Entenem que [la qüestió de confiança] la plantejarà no tant en clau de confiança sobre la seva persona sinó en clau de culminació del procés”, ha assegurat aquest dilluns la diputada Anna Gabriel a TV3 per justificar el suport del seu grup. “Si alguna cosa justifica un cert acord amb JxSí és tot el que té a veure amb la ruptura amb l'Estat espanyol”, ha remarcat.

La diputada de l'esquerra independentista xutava així la pilota cap a endavant, sobrepassant d'un sol cop la incertesa sobre la qüestió de confiança. Els cupaires prefereixen evitar una altra discussió caïnita sobre els mecanismes de la ruptura, després que l'anomenat referèndum unilateral d'independència s'hagi desinflat per part del Partit Demòcrata. Ara, la CUP se centrarà en la negociació dels pressupostos, un debat que els sembla molt més profitós i que va ser l'origen de les últimes desavinences entre els grups, que van portar a Puigdemont a llançar una qüestió de confiança.

Serà en la negociació dels comptes on la CUP es permetrà tornar a remarcar les seves diferències de criteri amb la resta del bloc independentista. Per aquest motiu, els anticapitalistes han reclamat emprendre al més aviat possible la negociació amb Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d'Economia, sobre el nou projecte pressupostari. El d'Esquerra ha promès portar-lo a la Cambra durant el mes d'octubre, presumiblement cap al final, i la CUP no desitja que en aquesta ocasió el temps sigui un factor de discòrdia.

A més els cupaires volen evitar com sigui que aquesta negociació s'assembli a la que es va dur a terme la primavera passada quan, a parer seu, el Govern els va oferir un paquet tancat sense capacitat de negociar-ho. Ara volen que les discussions sobre com han de ser les partides de despesa i les mesures d'ingressos s'abordin per part dels dos costats de forma integral i oberta des del primer dia. Segons va assegurar Junqueras fa unes setmanes, el seu departament va fer diferents oferiments a la CUP durant l'estiu per seure a negociar els nous comptes, que els anticapitalistes van rebutjar fins a tenir encarrilada la qüestió de confiança.

Des de la CUP s'aproximaran a aquesta negociació sense posar “condicions prèvies”, segons afirmen fonts de la formació, però amb alguns objectius ben clars. Com en els fracassats pressupostos del 2016, la formació vol que el projecte d'Economia pel 2017 contempli modificacions en la llei d'acompanyament, pel que fa a la recaptació. “Volem que els pressupostos es debatin al Parlament”, expliquen des de la formació, “però esperem que hi hagi gestos de bona voluntat previs, més enllà de dir-nos que es poden modificar coses en el tràmit parlamentari”.

Etiquetas
stats