Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP exigeix a Puigdemont que concreti el referèndum i avisa que no avalarà cap “pla B”

Quim Arrufat

Oriol Solé Altimira

Després de setmanes sense alçar la veu, la CUP ha enviat aquest dimarts un missatge al Govern de Carles Puigdemont. Els assemblearis han advertit que no acceptaran un “pla B” al referèndum, i han proposat la creació d'un nou òrgan de coordinació de la consulta del que en formin part, a més de la CUP, el Govern, el PDECat, ERC, els comuns, Demòcrates i les entitats sobiranistes.

No ha estat cap diputat sinó els portaveus del Secretariat Nacional de la CUP, Quim Arrufat i Núria Gibert, els encarregats d'avisar als seus socis independentistes en una conferència al Museu d'Història de Barcelona. “No hi ha ni pla B, ni avançament electoral, ni full de ruta alternatiu al referèndum que valgui”, ha afirmat Arrufat, mentre que Gibert ha sostingut que la incertesa sobre el referèndum “només confon, desanima i decep”.

Les paraules de la CUP no són una casualitat. Malgrat el “referèndum o referèndum” anunciat per Puigdemont pel mes de setembre, en les darreres setmanes sectors del PDECat i l'ANC han obert la porta a escenaris alternatius a la consulta. En uns àudios revelats en exclusiva per aquest diari, el coordinador organitzatiu del PDECat, David Bonvehí, fins i tot valorava la possibilitat de comptar amb un “candidat autonomista” si el procés fracassava.

Fins ara la comunicació entre partits, tot i el suport parlamentari que brinda la CUP a JxSí, no ha estat el més fluida possible. El mateix Arrufat ha reconegut que la coordinació informal que venien mantenint amb el Govern, ERC i el PDECat “no ha produït tot el que havia de produir”.

La CUP, amb la seva conferència pública d'aquest dimecres, ha intentat tancar qualsevol temptació dels seus socis. Per la CUP només val l'autodeterminació “sense partidismes ni apriorismes”, en paraules de Arrufat. D'aquí la proposta de la CUP de crear un òrgan de coordinació entre Govern, els partits independentistes, els comuns i les entitats sobiranistes amb l'únic objectiu de treballar pel referèndum.

Així mateix, els assemblearis també han reclamat la formació d'un comitè de juristes nacionals i internacionals que assessori als partits. Respecte les garanties pel referèndum, quelcom que els comuns reivindiquen amb insistència, els cupaires han considerat que han d'abastar el dret a vot, el recompte –amb presència de funcionaris en els col·legis electorals– i la campanya electoral. En altres paraules: que el referèndum no sigui un nou 9-N organitzat per voluntaris.

Més enllà de reclamar –de nou– la data i la pregunta pel referèndum, Arrufat ha instat el Govern a no tenir “pànic” per avançar cap al referèndum. “El Govern ha de comunicar de manera clara i pública els seus passos cap al referèndum i deixar d'actuar des de la por i la filtració”, ha asseverat el cupaire.

Etiquetas
stats