Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

La CUP dóna el cop de porta definitiu als pressupostos de Junts pel Sí

Diputats de la CUP en roda de premsa al Parlament

Oriol Solé Altimira

'No' definitiu de la CUP a tramitar els pressupostos. La reunió extraordinària del Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària (GAP), l'òrgan que exerceix d'enllaç entre les assemblees territorials i el Secretariat Nacional de la CUP, ha decidit que amb l'última oferta de la Generalitat per revocar el rebuig als comptes no n'hi ha prou. El Govern es queda així sense el seu soci parlamentari pels pressupostos i en una situació delicada. “Avui la CUP en cap cas veta res”, ha dit la diputada cupaire Eulàlia Reguant, l'encarregada de comunicar la decisió.

Després de tres hores de deliberació, 29 representants cupaires han votat a favor de mantenir l'esmena a la totalitat i 26 s'han mostrat partidaris de retirar-la i deixar discutir els comptes al Parlament, tal com demanava el Govern. Tres persones s'han abstingut. Segons la decisió anunciada aquest dimarts passades les onze de la nit, els 10 diputats cupaires s'uniran aquest dimecres a la resta de l'oposició per tornar els pressupostos al Govern.

Tant Reguant com el també diputat de la CUP, Albert Botran, han criticat al Govern que hagi buscat negociar els comptes després de presentar-los al Parlament. “Es podrien haver solucionat les diferències abans”, ha afirmat Botran, que també ha lamentat que la campanya electoral per a les generals hagi influït en la negociació. “És un desacord però no és el primer ni l'últim”, ha afegit Botran.

Reguant també ha reiterat la voluntat de “treballar conjuntament” amb l'executiu per acordar uns pressupostos pel 2016 (malgrat que la seva execució quedaria limitada a l'últim trimestre de l'any) i, especialment, pels comptes del2017. Així mateix, Reguant ha explicat que el Govern tindrà tota l'estabilitat si desplega la declaració independentista que es va aprovar el passat 9 de novembre.

La decisió de la CUP arriba a menys de 24 hores que la Cambra voti les esmenes a la totalitat als comptes. La CUP, igual que la resta de l'oposició, va presentar la seva al valorar que els pressupostos que va presentar el Govern eren insuficients per les seves demandes. Les diferències entre socis independentistes versaven sobre la política tributària, la despesa social o els criteris d'austeritat.

La proposta del Govern de dijous passat i l'última d'aquest mateix dimarts incloïa entre altres mesures un compromís per retornar ATLL a mans públiques i alguns avenços per abandonar els criteris d'austeritat pressupostària. Tres assemblees territorials més partidàries de l'acord amb Junts pel Sí van forçar la reunió extraordinària d'aquest dimarts. S'obria així la porta a revocar el 'no' als comptes que va donar el passat 28 de maig el mateix Consell Polític i Grup d'Acció Parlamentària, però les desavinences, especialment entre Convergència i la CUP, han pogut a la voluntat d'acord .

Ni l'última oferta de l'executiu a la CUP ha pogut convèncer prou a les bases de la formació per revocar el rebuig inicial als comptes. No obstant això, els anticapitalistes, sense arribar als nivells de divisió de la investidura, tornen a mostrar les seves discrepàncies internes sobre els ritmes i les aliances del procés sobiranista.

Amb el 'no' definitiu de la CUP als comptes, el ple d'aquest dimecres serà la primera ocasió per comprovar fins a quin punt la “confiança política” entre els socis independentistes, en paraules del vicepresident Oriol Junqueras, ha quedat tocada. De esquerdar per complet, Catalunya aniria a les seves terceres eleccions anticipades en cinc anys, que segons l'Estatut no podrien celebrar-se fins que passi un any de les anteriors, és a dir, a partir del 27 de setembre del 2016.

Des de la CUP i ERC, els últims dies han mantingut que un 'no' anticapitalista als pressupostos no trenca el pacte de legislatura. Per contra, el partit per al qual pitjor pinten les enquestes, Convergència, ha estat el que s'ha mostrat més bel·ligerant amb la CUP. Abans que la reunió cupaire, la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, ha dit que si els anticapitalistes mantenien el veto als comptes l'executiu hauria de “replantejar qüestions de primer ordre”, tant del seu dia a dia com a nivell de legislatura. “Seria una prova que l'acord de governabilitat s'ha incomplert”, ha afegit.

Etiquetas
stats