Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

La CUP proposa una “presidència coral” amb poder repartit sense “enterrar” Mas

Anna Gabriel és la número dos de la CUP al Parlament / ENRIC CATALÀ

elDiario.es Catalunya

La número dos de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha proposat avui que el nou Govern tingui una “presidència coral”, amb “tres o quatre perfils amb un pes equivalent” que comparteixin el poder, sense que això impliqui “enterrar” políticament Artur Mas. En una entrevista Catalunya Ràdio, Gabriel ha negat que una de les condicions de la CUP per assolir un pacte amb Junts pel Sí per a la governabilitat a Catalunya sigui la retirada de Mas: “Ningú no ha parlat d'enterrar ningú, no demanem la mort política de Mas”.

“Parlem de quin paper pot tenir”, ha suggerit Gabriel, que ha emplaçat CDC a “no emetre el senyal que el procés està en perill per una persona”. La CUP aposta per un format de govern “menys presidencialista”, que reflecteixi la “transversalitat de l'independentisme”, ha explicat Gabriel, que no ha estat contundent a l'hora de descartar una presència de la seva formació en el futur Govern encara que ha assegurat que no demanaran “res” per a ells mateixos.

Gabriel ha subratllat que ha de formar-se un “govern excepcional” i ha indicat que s'ha de “poder parlar de dones” per a aquesta presidència.

En les converses amb Junts pel Sí, que just s'han iniciat els últims dies, la CUP també defensarà “accelerar” alguns passos del procés sobiranista per “blindar un punt sense retorn” cap a la independència abans que se celebrin les eleccions generals, per evitar així la “subordinació a les lògiques estatals”.

Per exemple, el nou Parlament hauria d'aprovar una declaració no només d'inici del procés cap a la independència sinó que “estableixi una bateria de propostes per a la desconnexió política i legal” d'Espanya, entre elles desobeir la llei Wert. “Ha de ser un missatge inequívoc perquè ens reconeguin com a sobirans”, ha afirmat Gabriel, que ha donat per fet que la CUP no es presentarà a les generals perquè considera “inútil” la seva presència al Congrés.

Etiquetas
stats