Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un sector de la CUP reclama deixar “en paper mullat” clàusules de l'acord amb JxSí

La diputada de la CUP, Anna Gabriel, durant un acte per denunciar els insults masclistes rebuts

Arturo Puente

Endavant, una de les organitzacions més fortes de l'esquerra independentista i membre fundador de la CUP, ha reclamat aquest dilluns fer una revisió de l'acord signat amb Junts pel Sí que inclouria “deixar en paper mullat” les parts de l'acord “destinades a humiliar la CUP”. L'organització considera molt important que la candidatura asseguri que el pacte d'estabilitat no els portarà mai a afavorir mesures antisocials, destructores del territori o encobridores de la corrupció.

El comunicat, en el qual es repassa el moment de l'esquerra independentista actual i des del 27 de setembre, és crític amb el paper de la CUP i el pacte assolit amb Junts pel Sí. Tot i que Endavant valora la caiguda de Mas com un fet positiu, ja que acaba amb el seu “lideratge superpartidista”, considera que no han aconseguit desplaçar a CDC de la direcció del procés, i valora que el relat que s'ha traslladat a l'opinió pública ha estat el de la capitulació de la CUP.

Segons creuen a Endavant, els mesos de negociació amb Junts pel Sí que han posat en risc el capital polític de la candidatura, que ha donat imatge de tenir uns objectius polítics “confusos”, estar “fortament dividida” i estar “molt exposada a la pressió” dels mitjans de comunicació. “Tot això”, conclouen en el comunicat, “fa que ara mateix sigui difícil rebatre fonamentalment la versió que diu que la CUP-CC ha acabat cedint i renegant dels seus compromisos electorals”.

Per tot l'anterior, l'organització considera que la candidatura independentista ha de revisar el contingut de l'acord i negar la imatge de supeditació a Junts pel Sí “per la via dels fets”, és a dir, “portant a terme una acció sistemàticament coherent amb el programa amb què es va presentar al 27S”. En el comunicat, el sector de la CUP representat per Endavant recorda que estan disposats a fer caure el Govern quan considerin que “els passos cap a la independència són en realitat caminar en cercles”.

Aquesta aposta per la revisió estratègica arriba en un moment en què la CUP intenta tancar les ferides internes causades pels mesos de negociació del pacte de legislatura, quan les diferències entre partidaris i contraris a la investidura de Mas van estar prop de trencar la candidatura. Com a teló de fons, el projecte pressupostari que el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, espera aprovar a la Cambra amb l'ajuda dels cupaires.

La CUP ha anunciat en repetides ocasions que no consideren que el pacte d'estabilitat amb JxSí els obligui a aprovar els pressupostos automàticament, i que de fet no ho faran si no es compleixen les seves demandes, com ara l'impagament del deute contret mitjançant el FLA , o millorar la recaptació per la via d'augmentar l'impost de successions. Per a la candidatura de l'esquerra independentista la negociació dels pressupostos serà el moment de demostrar fins on arriba l'acord amb JxSí i quin marge d'autonomia política els permet dins el Parlament.

Etiquetas
stats