Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

La CUP vol un referèndum múltiple sobre la Constitució catalana durant aquesta legislatura

La CUP vol un referèndum múltiple sobre la Constitució catalana durant aquesta legislatura

Arturo Puente

La candidatura de la CUP-CC ha presentat aquest dimecres el seu pla per desenvolupar el procés constituent sobre la Constitució catalana. Segons la via que proposen, durant aquesta legislatura hauria de celebrar-se un referèndum múltiple sobre diverses matèries de la Constitució, les decisions del qual siguin vinculants davant la futura assemblea constituent. Per realitzar aquest referèndum es formarà un “fòrum social constituent” que descentralitzarà el debat a diferents punts del país i serà l'encarregat de convocar el referèndum múltiple.

La proposta llançada pels anticapitalistes dissenya el procés en dues parts. Durant la primera, corresponent als 16 propers mesos de legislatura, s'hauria de dur a terme tot el procés de debats impulsats pel fòrum social i el referèndum múltiple, en paral·lel al treball parlamentari de les tres ponències de lleis de ruptura. Aquesta consulta popular versaria sobre set àmbits, com ara drets i deures, organització territorial, model econòmic, medi ambient o relacions internacionals. Les dues propostes guanyadores en cada àmbit passarien a l'Assemblea Constituent.

Que les decisions a què arribi aquest fòrum siguin vinculants per a l'assemblea constituent és per la CUP “un element substancial”, ja que perquè aquest procés valgui la pena ha de tenir una participació “absoluta, massiva i integradora, perquè no només hi participin els qui estan d'acord amb la independència sinó els qui volen construir un nou país”. Sobre qui seria l'impulsor d'aquest fòrum social, la diputada Gabriela Serra ha assegurat que ja hi ha converses amb diverses entitats “que ja s'han mostrat disposades a impulsar aquest fòrum”, sense arribar a desvetllar quines serien. 

Aquesta primera fase finalitzaria amb les eleccions al Parlament, unes eleccions convocades com autonòmiques però que per a la CUP han de tenir caràcter de constituents. “Si aquestes eleccions són guanyades pels partits independentistes serà una declaració unilateral d'independència de facto”, ha explicat la diputada Mireia Boya. A partir d'aquí, el Parlament es convertiria en una assemblea constituent que començaria a redactar el text constitucional, activant la llei de transitorietat jurídica.

La via de la CUP per celebrar el procés constituent té a veure amb la idea que la ciutadania pugui decidir els diversos àmbits de la Constitució per separat, sense haver de comprar un text complet, una idea que vinculen al procés de redacció de la Constitució espanyola. “Tenim clar que la Constitució de la República no pot ser una política de despatx, ha de ser de base popular”, ha explicat Boya. Serra ha estat més explícita en explicar que “si hem d'agafar la Constitució espanyola i on diu Guàrdia Civil posar Mossos i on posa monarquia posar República, aquest procés no val la pena”.

Etiquetas
stats