Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Cap dels candidats proposats pels partits encapçalarà la llista de Podem i ICV-EUiA pel 27-S

Podem i ICV acorden estudiar "fórmules electorals per impulsar el canvi" el 27-S

Arturo Puente

Barcelona —

La candidatura formada per Podem, ICV, EUiA i, molt probablement, Procés Constituent, encara no té cap de llista. Cap dels tres candidats proposats pels partits, Joan Coscubiela per ICV, Albano Dante Fachin per Podem i Teresa Forcades per Procés, susciten el suport de la resta i, segons fonts coneixedores de les negociacions, de moment es descarta que cap d'ells sigui finalment el número u de la llista. La nova candidatura busca ara a una persona independent que generi consens entre totes les formacions confluents.

Tal com va avançar Catalunya Plural el dijous, Podem i ICV van fer públic aquest divendres el principi d'acord per concórrer a les autonòmiques catalanes sota una mateixa candidatura. L'escenificació bilateral del pacte va fer reaccionar Procés Constituent, formació que en una sèrie de missatges a Twitter assegurava que per la seva part no hi havia cap acord subscrit i que seguien negociant. L'afany de Procés per promoure Teresa Forcades com a cap de llista, sumat a la seva presa de decisions assembleària i, per tant, amb ritmes més lents, ha desplaçat en l'últim temps el moviment constituent de les converses entre partits.

El candidat electe de Podem, Albano Dante Fachin, s'ha mostrat obert a fer un pas enrere perquè una altra persona lideri la coalició, en constatar en les negociacions que el seu oferiment no suscitava adhesió a la resta de forces. “El nom del candidat no ha de ser un problema per fer una candidatura àmplia, i per mi no quedarà, però això està vinculat a la decisió que prengui l'organització”, explicava Fachin. Divendres, ICV va revelar que la seva persona escollida com a candidat és Joan Coscubiela, fins ara diputat al Congrés. Però tampoc l'ecosocialista és un cap de llista que entusiasmi a Podem. Finalment i pel que fa a Teresa Forcades, que es va proposar com a candidata i va ser avalada per la seva organització en una assemblea extraordinària el 14 de juny, ni ICV-EUiA ni Podem l'accepten com a cap de llista.

Malgrat aquest bloqueig de totes les parts als candidats de les altres, fonts de les negociacions destaquen que no es preveuen vetos a noms concrets per entrar a la llista, cosa que, de complir-se, desvelaria ja en bona part el primer tram de la llista, en el qual sí que hi hauria llavors Fachin i Coscubiela, i Teresa Forcades sempre que Procés Constituent acabi sumant-se al pacte.

Buscant un independent per a cap de llista

Les negociacions a quatre bandes estan encarrilades però ni molt menys resoltes, encara que Podem i ICV van fer aquest divendres el pas de treure-les a la llum, aprofitant l'estada de Pablo Iglesias a Barcelona en el marc d'una gira del líder de Podem per diverses comunitats. La raó de fons de l'anunci és que el temps se'ls tira a sobre. La nova coalició electoral ha de quallar en menys d'un mes, ja que la campanya comença l'11 de setembre i, entre mig, l'agost és una temporada de baixa intensitat política. L'opinió generalitzada en les comissions de negociació és que el 15 de juliol hi ha d'haver un candidat de consens, un nom i unes línies programàtiques definides.

De totes aquestes coses, la més complicada de solucionar és el candidat. En un moment en què els lideratges personals s'han demostrat crucials per a les noves apostes electorals i presentant-se contra un candidat molt conegut com Artur Mas, a cap dels participants en les negociacions se li escapa que la cara visible de la candidatura tindrà un pes determinant en els resultats. A més dels candidats oficials diversos noms han estat entre els favorits, tot i que el que ha sonat amb més força, el de l'historiador Xavier Domènech, queda descartat després de la seva incorporació al nou govern municipal de Barcelona com a comissionat de memòria històrica.

El perfil pel que aposten els partits és “més similar al de Manuela Carmena que al de Ada Colau”, tal com va explicar una font pròxima a Podem. Conscients que un lideratge com el de l'alcaldessa de Barcelona és difícil de repetir, una persona de perfil baix, amb bona trajectòria personal i la figura política de la qual es pugui construir en poques setmanes, tal com es va fer amb Manuela Carmena, resoldria el major repte que la candidatura té davant seu abans de la campanya.

Etiquetas
stats