Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Carme Forcadell, escollida presidenta del Parlament amb el 57% dels vots

Lluís Llach, Oriol Junqueras, Marta Rovira, Carme Forcadell i Raül Romeva abans de començar la sessió constitutiva del Parlament

Arturo Puente

La diputada de Junts pel Sí Carme Forcadell serà la presidenta del Parlament de Catalunya durant la XI legislatura de la Cambra. L'expresidenta de l'ANC ha estat escollida aquest dilluns amb el 57% dels vots, 77 en total, corresponents al grup parlamentari de Junts pel Sí, la CUP i 5 del grup Catalunya Sí que es Pot, segons han confirmat fonts de la formació. A més hi ha hagut 57 vots en blanc i un de nul.

La sessió constitutiva del Parlament s'ha celebrat aquest dilluns, oberta per la mesa d'edat, que l'han constituït el diputat de la CUP, Julià de Jòdar, com a membre de més edat, i els diputats Joan Giner, de Catalunya Sí que es Pot, i Gerard Gómez del Moral, de Junts pel Sí, com a membres més joves. Julià de Jòdar ha pronunciat un discurs d'obertura de forta càrrega independentista, en què ha subratllat que el Parlament que es constituïa “serà l'escenari del embat entre el règim i l'alteritat democràtica”.

Per la vicepresidència primera ha estat elegit amb 66 vots a favor Lluís Corominas, diputat de Junts pel Sí, i la vicepresidència segona ha recaigut en el diputat de Ciutadans José María Espejo Saavedra, amb 56 vots positius. Pel que fa a les secretaries, Anna Simó, diputada d'Junts pel Sí, ocuparà la primera, David Pérez (PSC) la segona, Joan Josep Nuet (CSQEP) la tercera i Ramona Barrufet (JxSí) la quarta. L'independentisme tindrà per tant la majoria a la mesa, amb quatre dels set membres, i el PP quedarà sense representació.

Forcadell: “Visca la República catalana”

Carme Forcadell, ja com a presidenta del Parlament, ha pronunciat el discurs inaugural de la legislatura amb un marcat accent independentista. “Diputats i diputades, posem-nos a caminar, fem un procés constituent”, ha tancat la presidenta, just abans de llançar visques a la democràcia, a la ciutadania sobirana i a la República catalana. En les seves paraules, Forcadell ha recordat la Mancomunitat de Prat de la Riba, la constitució del Parlament republicà de 1932, i la recuperació de la cambra el 1980, presidida per Heribert Barrera.

La presidenta del Parlament també ha anunciat que, tot i que el PP i la CUP s'ha quedat sense representació a la mesa, comptarà amb els seus portaveus a les reunions, amb veu però sense vot. Durant la primera part del seu discurs, Forcadell ha volgut subratllar el seu compromís amb ser la presidenta d'un Parlament per al conjunt de la ciutadania. “Estem en un moment històric per a Catalunya. Aquest Parlament estarà al servei de tota la ciutadania. Totes les lleis emanades de la seva tasca han de ser pensades per a tothom. Siguem lleials a la ciutadania i al bé comú”, ha assegurat. En un to més polític, la nova presidenta ha assegurat que “amb aquesta legislatura tanquem l'etapa autonòmica”.

Etiquetas
stats