Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Catalunya, sí que es pot”, la llista de Podem i ICV-EUiA, defensarà una República catalana

Albano Dante, candidat de Podem pel 27-S, durant un acte de BComú per les eleccions municipals / ENRIC CATALÀ

Arturo Puente

La candidatura que Podem, ICV-EUiA i Procés Constituent presentarà a les eleccions catalanes del 27-S ja té nom: “Catalunya, sí que es pot”. Les negociacions per construir la proposta electoral continuen en marxa i, segons l'esborrany del manifest de confluència, a què ha tingut accés Catalunya Plural, “Catalunya, sí que es pot defensarà l'elaboració d'una constitució que doni com a resultat una República catalana. Aquesta nova república podria ser independent o federar-se amb altres entitats sobiranes, segons defensen en el text les forces de la confluència.

El manifest, titulat “Declaració pel canvi social i polític a Catalunya” és de moment un document que es continua treballant i que haurà de ser ratificat per cada partit, però l'última versió compta a priori amb consens de totes les formacions. La confluència, que tindrà la forma d'una coalició electoral, defensa iniciar un procés constituent a Catalunya que estigui “no subordinat, ni sigui subaltern, a cap altre marc”, sobre la base del reconeixement de la plena sobirania del poble català, al qual reconeixen com un “subjecte col·lectiu” amb capacitat d'autodeterminació. “Catalunya, sí que es pot” defensa a més la necessitat d'un referèndum per decidir la relació que ha de tenir Catalunya i l'Estat espanyol.

Pel que fa al posicionament social, “Catalunya sí que es pot” advoca per un “pla de rescat ciutadà”, mitjançant el qual s'abordi el problema de l'atur, la renda garantida, els desnonaments, la pobresa energètica i la infantil. També proposa realitzar una auditoria ciutadana del deute, revertir la política de privatitzacions de serveis públics i acabar amb la precarietat laboral, entre d'altres punts.

L'acord entre els quatre actors està gairebé tancat i es validarà en el si de cada partit entre aquest cap de setmana i el següent. Després d'això, es realitzarà un procés de primàries amb llistes en bloc, a la qual les 4 formacions participants presentaran una candidatura de consens, encapçalada per un independent. El pacte també es reproduirà per a les eleccions generals, a les quals ICV-EUiA acudirà al costat de Podem en les circumscripcions catalanes.

Una de les qüestions que ha costat més resoldre és la persona que encapçalarà la llista el 27-S. Cadascun dels partits va presentar al seu candidat, Albano Dante Fachin per Podem, Joan Coscubiela per ICV, Joan Josep Nuet per EUiA i Teresa Forcades per Procés Constituent, però cap d'ells va reunir suficients suports a la resta d'actors per alçar-se amb la primera posició en la llista. Però, segons fonts coneixedores de les negocaciones, el pacte pel candidat estaria també a punt de tancar-se, encara que de moment no han transcendit noms.

Llegeix el manifest:

Etiquetas
stats