Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Catalunya, la baula dèbil del PSOE en les eleccions del 26J

Miquel Iceta és un dels líders regionals del PSOE més fidels a Pedro Sánchez

Enric Bonet

El PSOE encara les pròximes eleccions del 26J volent mostrar-se com la formació que ha fet un major esforç per erigir un govern alternatiu al de Mariano Rajoy, una suposada voluntat dialogant simbolitzada pel pacte amb Ciudadanos. L'estratègia del centre, basada en un acord entre PSOE, Ciudadanos i Podemos, compta, però, amb un punt feble: Catalunya. El pacte amb la formació taronja ha despertat poc entusiasme entre l'electorat català, que considera a Ciudadanos com un partit gairebé igual de conservador i espanyolista que el Partit Popular. A més, les difícils perspectives electorals dels socialistes catalans han desembocat en la retirada de la candidatura de Carme Chacón i en tensions internes a poques setmanes de l'inici de la nova campanya electoral.

Tot i que el 79% dels militants socialistes catalans van donar suport al pacte amb Ciudadanos, només el 31% d'ells van participar en aquesta consulta, enfront d'una mitjana estatal del 51,7%. Catalunya va ser, de fet, la comunitat autònoma on hi va haver una menor participació de les bases socialistes. L'acord entre Pedro Sánchez i Albert Rivera ha estat rebut amb una certa inquietud pel PSC, una formació vinculada històricament al catalanisme i defensora de la immersió lingüística a les escoles catalanes, a la qual Ciudadanos s'oposa.

Els electors catalans consideren, a més, la formació taronja, fundada a Catalunya el 2006, com un partit més de dretes que Convergència i només una mica menys que el PP (amb una qualificació de 7,58 enfront del 8,74 del PP, segons les dades del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya). I gairebé igual d'espanyolista que la formació de Mariano Rajoy (amb una nota de 2,27 enfront del 1,33 del PP en l'eix espanyolisme-catalanisme).

Un acord del qual “no es pot treure pit”

La direcció del PSC ja va advertir en el seu moment sobre la mala percepció del pacte amb Ciudadanos a Catalunya. El secretari general dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va descriure a finals de febrer al comitè federal del PSOE la formació taronja com “una força política d'un anticatalanisme i un antinacionalisme gairebé primari”. A més, va recordar, en unes declaracions que el PSOE va difondre per error als mitjans, que el pacte amb Ciudadanos havia tingut “una lectura diferent a Catalunya”.

“L'acord amb Ciudadanos és un pacte necessari per aconseguir una majoria que permeti al PSOE conformar un govern”, assegura l'exsenador Carles Martí, que s'ha postulat ara per liderar la candidatura del PSC a les eleccions generals del juny. Aquest reconeix, però, que en una hipotètica nova campanya els socialistes catalans “no trauran pit del pacte amb Ciudadanos”. “No el podrem negar, però alguns vam pensar que era un acord impossible i després de la primera investidura caldria haver intentat un nou acord amb les altres formacions d'esquerra”, assegura un membre de la direcció del PSC.

Disputa interna per substituir Carme Chacón

El PSC va obtenir el desembre el seu pitjor resultat de la història en unes eleccions generals, amb només un 15% dels vots i 8 diputats, enfront dels 14 que va aconseguir el 2011 o els 25 del 2008, quan Catalunya va resultar clau perquè l'expresident Zapatero fos reelegit en el càrrec. Segons el politòleg Jordi Muñoz, aquests resultats encara podrien empitjorar en la propera cita electoral. “Amb el pacte amb Ciudadanos, el PSC està donant senyals als seus electors que és un partit més espanyolista i això podria fer-li perdre vots entre els electors d'esquerra que dubten entre el PSC i En Comú-Podem”, afirma aquest expert en anàlisi electoral. Assegura que l'acord amb el partit d'Albert Rivera també “podria fer-li guanyar vots procedents de sectors espanyolistes, però aquests a Catalunya són més minoritaris”.

Els pobres resultats del 20D i les difícils perspectives electorals han incentivat el fet que l'exministra Carme Chacón renunciï com a cap de llista a Barcelona. Una decisió que ha pres “per motius polítics”, segons ha anunciat ella mateixa aquest dijous al matí. L'exsenador Carles Martí va anunciar el dilluns passat que es presentarà a les primàries que s'organitzaran el 14 o el 15 de maig, en les quals competirà probablement amb Meritxell Batet, que va ocupar el número dos de la llista del PSOE per Madrid en l'anterior contesa electoral. El PSC celebrarà aquest divendres una reunió extraordinària de la seva executiva per abordar la repetició de les eleccions.

“Potser no és el millor moment per organitzar unes primàries per escollir el candidat”, assegura un dels membres de la direcció del PSC, que considera que no existeix una gran diferència entre la candidatura de Carme Chacón i la d'un nou candidat, com seria el cas de Carles Martí, que disposa d'una trajectòria de més de trenta anys en el si del partit. Una major renovació que podria encarnar la figura de Meritxell Batet, encara que aquesta assumiria el llast de ser la candidata preferida per la direcció del PSOE a Madrid.

“Em presento perquè no només hem de donar una resposta programàtica, sinó també en els valors que representa cada candidat, i que aquests ens diferenciïn del PP”, explica Carles Martí. Aquests valors, segons ell, haurien de reflectir-se en un discurs més catalanista “que mostri la nostra voluntat de diàleg que permetria que es trobi una solució acordada entre el govern català i espanyol” respecte al procés independentista.

Un canvi de cares a la llista del PSC difícilment provocarà que aquest partit deixi d'oposar-se a l'organització d'una consulta sobre la independència a Catalunya. Una font de la direcció del partit considera que s'ha de fer “una campanya en positiu en la que tindrà una gran importància la recerca de solucions a l'encaix territorial”. Però reconeix que no podran entrar en confrontació amb el partit d'Albert Rivera i “dir que PP i Ciutadans són el mateix”. Això dificultarà que el PSC es distanciï del discurs bel·ligerant que fan les forces de la dreta espanyola en contra de l'independentisme i el dret a decidir dels catalans.

Etiquetas
stats