Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Catalunya passa el 12-O a l'expectativa de les declaracions de Mas, Rigau i Ortega

Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

Blanca Blay

A Catalunya l'expectació per la compareixença del president de la Generalitat Artur Mas, la consellera d'Educació, Irene Rigau, i l'exvicepresidenta catalana, Joana Ortega, davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) -on declararan aquesta setmana després de ser imputats per la consulta del 9-N- ha marcat l'inici de la setmana. No ho ha fet el Dia de la Hispanitat, que ha concentrat en la convocatòria a favor de la unitat d'Espanya a 4.000 persones a Plaça Catalunya, molt per sota dels 38.000 el 2014, segons dades de la Guàrdia Urbana.

La diferència en nombre d'assistents podria explicar-se perquè en aquesta ocasió el PP i Ciutadans no s'havien adherit a la convocatòria. Malgrat això, el diputat del PP Xavier García Albiol ha aparegut entre els manifestants, al costat d'algun altre diputat i regidor de la formació, donant la sorpresa i retreient al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que es trobava en l'acte a Madrid, la seva absència.

Banderes espanyoles i lemes com “jo sóc espanyol, espanyol”, onejaven aquest dilluns a la plaça des d'on diversos milers de manifestants han reivindicat la unitat d'Espanya sota el lema “Barcelona capital de la hispanitat”. Els càntics des de Plaça Catalunya, i la crema d'estelades i exhibició de banderes franquistes a Montjuïc per un grup reduït d'ultradreta contrastaven amb la manifestació organitzada per la Plataforma Antifeixista de Barcelona, que sota el lema '12 octubre Res a celebrar (res a celebrar )' ha reunit unes 350 persones que han desfilat per la Gran Via, aprofitant la data per llançar consignes antifeixistes i protestar contra la xenofòbia.

Solidaritat amb els imputats: '#9Nsomtots'

Solidaritat amb els imputats: '#9Nsomtots'Aquest dilluns, les entitats sobiranistes no pensaven en el 12-O, sinó en el 13-O, data en què declararan Rigau i Ortega, i en el 15-O, quan Mas acudirà a declarar. Amb la campanya '#9Nsomtots' les entitats sobiranistes volen llançar un missatge de suport i per això han convocat concentracions aquest dimarts davant els ajuntaments de tots els municipis catalans. A Barcelona, l'alcaldessa Ada Colau assistirà a l'acte en plaça Sant Jaume acompanyada del líder d'UGT Catalunya, Josep Maria Àlvarez; el de CCOO Catalunya, Joan Carles Gallego, i el president del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, Joan Rigol.

Tot i que l'Ajuntament de Barcelona no està adherit a l'Associació de Municipis per la Independència -una de les entitats que coordina la campanya de suport organitzada per 'Ara és l'hora'- fonts municipals van confirmar aquest dilluns que l'acte a Barcelona, previst a les 19.30h, comptaria amb la seva alcaldessa, que en la consulta va votar Sí Sí.

A més de les concentracions davant els ajuntaments també han cridat a concentrar-se davant el TSJC a les hores en què estan citades Rigau (9.30) i Ortega (15.30). La declaració de Mas no arribarà fins al dijous 15-O, data que des del sector sobiranista s'ha interpretat com una provocació per coincidir amb el dia en què Companys va ser afusellat pel franquisme, fa 75 anys.

Etiquetas
stats