Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Cercle d'Economia demana una consulta acordada si l'independentisme guanya el 27-S

El president del Cercle d'Economia, Antón Costas, i Artur Mas durat la darrera reunió del Cercle a Sitges

Oriol Solé Altimira

El Cercle d'Economia, el lobby barceloní que agrupa grans empreses i acadèmics, ha demanat la celebració d'una consulta “específica” sobre “el sentir precís dels ciutadans” respecte l'encaix de Catalunya a Espanya si el proper 27 de setembre les formacions partidàries de la independència (Junts pel Sí i la CUP) obtenen un suport clar.

De donar-se un suport clar a les opcions independentistes, el Cercle diu que “el principi democràtic de la nostra Constitució obligaria als poders públics a trobar una via legal i acordada” per poder celebrar una consulta “per conèixer el sentir precís dels ciutadans respecte a l'encaix de Catalunya a Espanya”. Així mateix, en la seva carta d'opinió sobre les eleccions del proper 27 de setembre, el lobby rebutja “decisions unilaterals que puguin posar en risc el principi de legalitat i la pertinença a les institucions europees i a l'euro”.

En el conflicte entre la Generalitat i l'Estat, el Cercle s'ha caracteritzat per defensar una postura com el títol de la carta que ha emès de cara a les eleccions del 27-S, és a dir, de “diàleg, acord i reforma”. Però no es quedava només en les paraules, sinó que apel·lava directament als protagonistes polítics. Així, en l'última reunió del Cercle, Costas va cridar Rajoy a evitar “l'immobilisme” i reformar la Constitució, i va instar Artur Mas a abandonar les “vies unilaterals”.

Què és el Cercle d'Economia i per què és tan influent? És un lobby que no amaga la seva prioritat d'influir a l'agenda pública, però tampoc és un espai de simple reunió de grans homes de negocis. Combina les vicepresidències de pesos pesants de l'economia catalana com Artur Carulla (president d'Agroalimen), Josep Oliu (president del Banc Sabadell) i Marc Puig (president executiu de Puig) amb la presència a la junta de representants que a simple vista no encaixen en un fòrum empresarial, com ara el filòfof Josep Ramoneda, una de les veus de l'esquerra més escoltades.

Quatre de les 17 vocalies del Cercle estan ocupades per dones (Rosa Cañadas, presidenta de la fundació Tanja; Conxita Cervera, directora general de Moldibérica; Marta Lacambra, directora general de fundació Catalunya-La Pedrera i Marta Plana, general counsel i Cofundadora de Digital Origin). És una presència minoritària però superior a la mitjana dels consells d'administració de l'IBEX-35, que és del 17%. El president del Cercle és Antón Costas, catedràtic de Política Econòmica per la Universitat de Barcelona. Quan va estrenar-se al càrrec al novembre de 2013 va posar sobre la taula la necessitat d'assolir un nou “contracte social”.

Al Cercle l'acompanya una trajectòria d'influència gràcies a les trobades que celebra des del 1961. Són les reunions de polítics, empresaris i intel·lectuals de primer nivell de major antiguitat entre les que se celebren a Espanya. La trobada de finals de maig a Sitges és cita obligada per tot l'ecosistema empresarial, polític i mediàtic espanyol i català.

El Cercle ha buscat el perfil propi en cada cita electoral. En les passades eleccions municipals, el Cercle d'Economia va allunyar-se del conservadorisme tradicional d'altres organitzacions empresarials. En una nota d'opinió, va preveure l'ascens dels nous partits polítics que van acabar triomfant en aquells comicis com una “revolució democràtica” que havia de conduir cap a un “debat públic, democràtic, serè i plural” sobre les reformes polítiques i econòmiques que s'havien d'afrontar en la propera legislatura.

Etiquetas
stats