Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En Comú i PSC mantenen la seva primera reunió per desbloquejar la investidura de Sánchez

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech

Arturo Puente

L'absència de Xavier Domènech a la reunió a tres que aquest dijous han mantingut a Madrid representants del PSOE, Podemos i Ciudadanos tenia un motiu de força major: la reunió paral·lela que es mantenia a Barcelona entre el PSC i En Comú Podem per tractar sobre les possibilitats del referèndum català que proposa Podemos.

Segons ha pogut saber Catalunya Plural i han confirmat les dues formacions, comissions negociadores dels dos partits han mantingut aquest dijous una reunió de prop de dues hores, la primera de les diverses trobades que es preveuen de la negociació “descentralitzada” que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, va proposar a Pedro Sánchez la setmana passada i que el PSOE va acceptar. El calendari de negociacions entre En Comú i el PSC està estretament vinculat a les converses a tres a Madrid i pretenen trobar un encaix satisfactori per tots dos que pugui desbloquejar la investidura de Sánchez.

Aquesta primera trobada de la negociació, després de diversos contactes de sondeig, ha servit a l'equip negociador d'En Comú Podem per traslladar per escrit a Miquel Iceta la seva proposta de referèndum per a Catalunya. Segons entén Podemos, la seva proposta no necessitaria de reforma constitucional en poder efectuar-se per via de l'article 92 de la Constitució. El pla que els de Domènech han lliurat al PSC parla d'un referèndum binari amb una pregunta clara. Tal i com Domènech ve afirmant, aquesta seria condició “necessària però no suficient” per obtenir el seu vot favorable a la investidura de Sánchez.

Per la seva banda, els de Miquel Iceta han acudit a la reunió amb la seva proposta de reforma federal de l'Estat, que segons han traslladat es duria a terme al llarg de la legislatura. L'equip del PSC recela fins i tot de la fórmula descentralitzada de les negociacions, i ha mostrat el seu desig de desvincular la investidura del debat de l'encaix de Catalunya. A més, els socialistes catalans continuen oposant-se a un referèndum sobre la independència i prefereixen deixar l'opció del referèndum per la ratificació d'una reforma Constitucional.

Les trobades seguiran produint-se durant les pròximes setmanes, tot i que segons fonts de la negociació encara no hi ha un calendari programat. Mentrestant, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, mantindrà aquest divendres una reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat. Tot i que fonts de Presidència recorden que la negociació d'investidura correspon als grups parlamentaris de CDC i ERC al Congrés, la fórmula d'investidura planejarà sobre la reunió.

Tant és així que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es va reunir amb Puigdemont fa dues setmanes i va aprofitar el seu viatge a Barcelona per mantenir un contacte amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras. Segons ha revelat El País, en aquella reunió el socialista hauria sondejat les possibilitats d'una abstenció dels independentistes. Per part del d'Esquerra, la condició va tornar a ser la celebració d'un referèndum sobre la independència.

Etiquetas
stats