Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En Comú Podem guanyaria les eleccions generals a Catalunya, segons el CIS

Pablo Iglesias i Ada Colau a l'acte de Barcelona en Comú / ENRIC CATALÀ

elDiario.es Catalunya

En Comú Podem, la coalició que agrupa Barcelona en Comú, Podem i ICV-EUiA, guanyaria les eleccions generals a Catalunya del proper 20 de desembre, segons el sondeig preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) presentat aquest dimecres. La plataforma impulsada per Pablo Iglesias i Ada Colau aconseguiria entre 10 i 11 escons. Ciutadans i Democràcia i Llibertat, la marca amb què concorre Convergència Democràtica a les eleccions, es disputarien la segona plaça: a les dues formacions l'enquesta els dóna 9 escons.

Fora del podi quedaria el PSC de Carme Chacón, que obtindria 8 o 9 diputats al Congrés. Segons el CIS, en cinquè lloc se situaria ERC, amb set escons, mentre que el PP quedaria en última posició amb quatre diputats. Unió Democràtica, el partit de Duran i Lleida, quedaria fora del Congrés.

En Comú Podem fonamentaria la seva victòria a la província de Barcelona, la circumscripció amb més escons en disputa (31), on obtindria vuit o nou diputats. Ciutadans el seguiria amb 6 escons, el PSC n'obtindria cinc o sis i DiL i ERC empatarien amb quatre diputats cadascuna. El PP es quedaria en tres escons.

A la resta de províncies, la igualtat és gairebé absoluta. A Tarragona el CIS preveu un escó per a cadascuna de les sis forces polítiques. A Girona, on també es reparteixen sis escons, el PP no obtindria representació i DiL guanyaria amb dos diputats, mentre que la resta de partits obtindria un representant al Congrés. A Lleida, la circumscripció amb menys escons (4), la marca de Convergència guanyaria amb dos diputats, mentre que ERC i Ciutadans es quedarien amb un diputat.

En la competició entre ERC i Democràcia i Llibertat per a ser la primera força independentista, el CIS situa en primer lloc a la marca de Convergència, a diferència de l'enquesta d'aquest dimarts del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). L'organisme de la Generalitat va assenyalar que ERC guanyaria les eleccions generals amb 9-11 escons, mentre que DIL es quedaria amb 9 o 10 seients. El CIS, a diferència del CEO, no preveu que es repeteixi el 'sorpasso' d'ERC a Convergència de les últimes eleccions europees: dóna 7 diputats als republicans per 9 als convergents.

No obstant això, en l'enquesta del CIS, ERC supera DiL en vot directe (1,7% front 1,2%), encara que en la 'cuina' de l'enquesta s'inverteixen les posicions, i l'estimació resultant és d'1,9% de vot per als republicans i 2,2% per als convergents.

D'altra banda, en l'enquesta de la Generalitat, En Comú Podem obtenia entre 5 o 6 escons, molt per sota dels 10-11 pronosticats pel CIS. Les dues enquestes sí que són similars en l'estimació de diputats a Ciutadans (9 el CIS; 8-9 el CEO), el PSC (8-9 ambdues) i al PP (4 el CIS; 5 el CEO).

Etiquetas
stats