Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En Comú Podem es llança a consolidar el seu poder més enllà de l'àrea metropolitana

Xavier Domènech en un acte a Barcelona

Arturo Puente

El candidat d'Unidos Podemos a la presidència de Govern central, Pablo Iglesias, va obtenir a Catalunya la seva primera victòria contra el PSOE després de conquerir-li el 20-D el seu espai tradicional del centre-esquerra catalanista, la palanca més efectiva amb la que que han comptat els líders del PSOE per arribar a la Moncloa. En Comú Podem va obrar la proesa a les passades eleccions amb 12 diputats, 9 d'ells de la província de Barcelona, mentre que el PSC es va quedar en 8. La formació de Domènech aspira ara a millorar els resultats en les quatre circumscripcions, però ha fet servir la primera part de la seva campanya per tractar de consolidar el seu poder fora de l'àrea metropolitana i a les zones on l'independentisme va guanyar el 20 de desembre.

Després del gran acte a Barcelona juntament amb els líders d'Unidos Podemos i les confluències de dissabte passat, els d'En Comú van dedicar el diumenge a actes de campanya a Tarragona. Al matí a la localitat del Vendrell, on en les últimes eleccions van dominar amb claredat sobre un PSC que havia guanyat totes les generals a la localitat des del 1977. A la tarda, Domènech va celebrar un acte a Sant Carles de la Ràpita, una altra de les ciutats tradicionals que solien decantar-se del costat socialista però on al desembre va guanyar ERC.

Republicans i comuns mantenen a Tarragona la seva batalla més ajustada. En les passades eleccions, Domènech es va dur tant la capital com Reus i Tortosa, mentre Rufián es va fer fort a Valls, Amposta o Alcanar. El resultat va ser favorable a En Comú, per poc més de 10.000 vots, en el conjunt de la província, però a la demarcació de les Terres de l'Ebre els republicans van quedar per davant. “El 27-J tindrem un govern de canvi que acabarà amb l'oblit de les Terres de l'Ebre”, va assegurar Xavier Domènech a Sant Carles de la Ràpita amb un ull posat en els percentatges del desembre. En aquest acte va estar acompanyat pel cap de llista tarragoní, Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla on governa al costat de CDC.

Segons les enquestes, per poc que En Comú Podem millori els resultats de desembre, podria obtenir un segon diputat per Tarragona, que arribaria de mans del PP. En aquest context, Domènech no va dubtar a explicar davant dels assistents al míting que un càrrec d'Unió li havia promès el seu vot. Un diputat més bé val un pas més enllà del centre del tauler.

Consolidar l'espai del centre-esquerra força de la conurbació és una tasca essencial per als comuns si volen convertir-se en un actor català hegemònic. Entre 1977 i 2008, el PSC va guanyar sempre les eleccions generals a Catalunya, i el seu èxit es va forjar sobre dos eixos: domini total a la província de Barcelona -el 2008 la meitat dels 31 escons que reparteix van ser per Carme Chacón- i bons números a la resta de Catalunya gràcies a les capitals i ciutats mitjanes. Aquest mapa va canviar la fi de la dècada passada amb l'explosió independentista. Ara, ERC no només és un dur competidor a Tarragona sinó que els partits independentistes van guanyar amb comoditat als de Colau a Lleida i Girona.

Aquesta última demarcació, la de les comarques gironines, està també marcada com a important pels de Domènech, i allà hi ha acudit aquest dilluns, malgrat les escasses possibilitats d'obtenir-hi un segon diputat. En Comú va guanyar en municipis costaners com Blanes o Lloret de Mar, i també a Salt, però no a la capital, on entre les dues formacions independentistes van estar a prop de triplicar el resultat dels morats. Per revertir aquesta situació, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat en l'acte de Girona, on ha mostrat la seva cara més activista. “Si alguna cosa és fer país, és el que han fet la Marta i Albano, un esforç titànic per defensar la sanitat pública i desemmascarant corruptes del PP i de Convergència”, ha assegurat Colau en referència a la cap de llista per Girona, Marta Sibina, i la seva parella, el diputat de Catalunya Sí que es Pot, Albano-Dante Fachín, que també es trobava a l'acte.

En Comú Podem ha mirat cap a les zones en disputa amb els independentistes durant aquesta primera etapa de la campanya, però tampoc perden de vista a un PSC que el 20 de desembre passat va obtenir millor resultat del que les enquestes li pronosticaven. En els propers dies, Domènech canviarà de rival i anirà a buscar els terrenys en els quals els socialistes li van trepitjar els talons en les últimes eleccions, com Santa Coloma de Gramenet, a on acudirà aquest dimarts.

Etiquetas
stats