Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Missatges de condol per la mort de Casals

elDiario.es Catalunya

Un dels primers a expressar la seva tristesa per la mort de Muriel Casals ha estat el seu successor en la presidència d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha piulat: “Companys, la Muriel ens ha deixat; una tendresa única, una força excepcional. Una tristor molt gran. Estimem-nos fort i a per totes!”. Cuixart també s'ha acomiadat de la diputada de Junts pel Sí decesa aquesta matinada a través d'una carta publicada al web de l'entitat titulada “Estimada Muriel”.

En la missiva Cuixart descriu Casals com una dona “Intel·ligent, astuta, múrria i amb molt sentit de l’humor”. “Combinava un cos fràgil amb una fortalesa d’esperit enorme. Penso en alguns dels seus discursos més importants: el 10J, els 50 anys d’Òmnium, la Declaració de Santa Coloma o el Concert per la Llibertat. I tot el que vindria després amb les campanyes que hem fet els últims anys”, segueix. L'actual president d'Òmnium acaba amb el missatge “Anem a per totes Muriel, ho saps, però també saps que et trobarem molt a faltar”.

Per la seva banda, l'entitat també ha utilitzat Twitter per recordar la política.

El grup parlamentari de Junts pel Sí, que ha fet un comunicat aquest diumenge a primera hora en el què informava del decès de Casals, expressa en l'escrit “el seu més sentit condol a la família i amics” i mostra el reconeixement a la seva trajectòria agraint la seva tasca: “La nostra història recent no hauria estat la mateixa sense la seva aportació. El seu tarannà, el seu bon fer i el seu compromís no ens abandonaran”.

També ha mostrat el seu condol a les xarxes el president de la Generalitat Carles Puigdemont, que ha assegurat en una piulada que faran realitat “el seu somni” en una clara al·lusió a una Catalunya independent.

En una compareixença institucional aquest diumenge al migdia Puigdemont ha recordat que “ens deixa sense una de les veus i personalitat que han contribuït decisivament a canviar la història recent d'aquest país”. Ha destacat que era “lluitadora per la democràcia, defensora dels drets de les persones, compromesa amb la cultura de la pau i la solidaritat” i ha refermat que és un referent ètic a seguir. “Sabrem completar el somni que tanta gent com la Muriel ha ajudat a fer lluminós i possible”, ha conclòs en una intervenció breu de pocs minuts.

L'expresident Artur Mas ha parlat d'ella en una entrevista a Rac1, en la que ha assegurat que “el país s'ha llevat amb un impacte emocional molt gran i amb molta tristesa”. Mas ha destacat que Casals era una persona “intel·ligent, ferma i noble que en els moments decisius amb el seu caràcter i voluntat de concòrdia va ajudar de manera determinant a resoldre situacions determinades”.

L'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana i diputada de Junts pel Sí Carme Forcadell, que havia treballat amb Casals en l'organització de diverses diades nacionals, també ho ha fet: “Ens ha deixat la Muriel, companya i estimada amiga. Gràcies per tot el que ens has donat, gràcies per ser el somriure de la revolta”, ha escrit Forcadell a la xarxa.

Els suports i les mostres de condol però no han arribat només des del grup parlamentari o Òmnium. Un exemple és el de l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, que com Forcadell, destaca a Twitter el somriure de Casals: “Que la terra et sigui lleu, apreciada Muriel. Dona compromesa i de principis, i sempre amb un somriure. Així la recordaré, descansi en pau”.

Etiquetas
stats