Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència suma ERC com a blanc de les seves crítiques habituals contra la CUP

Mas, sobre la CUP: "Donava lliçons de bona política i han acabat barallats"

Arturo Puente

Les crítiques del candidat Francesc Homs cap a la CUP s'han convertit ja en una rutina diària a la campanya de Convergència. Divendres, en un acte a Figueres, Homs va assegurar que una part de la CUP era gent “purament radical i que només tenen ganes de fer la punyeta”. Dijous, a Martorell, el candidat convergent va equiparar els anticapitalistes amb el PP. Dimecres els havia titllat d'extremistes a Barcelona. Aquest dissabte, al míting celebrat a Tortosa, Homs ha estat fidel al costum però, en aquesta ocasió, ha sumat ERC a la ronda de crítiques.

“ERC va fer president Montilla, un independentista com tots sabem”, ha ironitzat el número u de CDC, per després considerar que aquesta és “la coherència en la defensa de Catalunya que han tingut alguns”. Amb la càrrega directa contra els republicans, el candidat feia ple en la crítica a tots els actors independentistes durant una campanya en què ha arribat a fer de l'ANC objectiu dels seus dards.

L'expresident Artur Mas, que també ha participat en l'acte, no ha desaprofitat l'oportunitat per rescabalar-se a costa del mal moment intern que passa la CUP. “Feien lliçons de bona política i han acabat barallats”, ha criticat Mas. Segons ell, els anticapitalistes eren “molt valents donant consells” però després “s'amaguen”, al contrari que CDC, que “donen la cara i fan la feina”, al seu entendre. La presència del líder convergent és molt acusada en aquesta campanya, com ja va passar a la del 20-D. Artur Mas ha acompanyat Homs a la majoria dels grans actes al territori.

Els missatges de Convergència engreixen una estratègia electoral que es basa en mostrar-se com la formació més responsable en la defensa dels interessos catalans, contra la resta de formacions independentistes, de les que han arribat a insinuar que preparen un tripartit amb En Comú. La crisi parlamentària en què l'independentisme està sumit, des de la incapacitat d'aprovar els pressupostos i l'anunci de la qüestió de confiança per part del president Puigdemont, està sent aprofitada pels convergents per intentar esgarrapar vots a la formació que els trepitja l'electorat, ERC, que segons les enquestes donarà aquest juny el seu tercer sorpasso a CDC en dos anys.

Mobilització per assegurar l'escó de Tarragona

Les ciutats del sud català són un objectiu principal per Convergència ja que l'escó de Tarragona no està assegurat, segons diverses enquestes. Per això, el partit està realitzant bona part de la campanya en aquesta província, on històricament el PP ha tingut millors resultats que la mitjana catalana.

Aquesta és una de les raons per les quals el partit ha rebaixat de forma visible el seu to independentista i ha refermat els teus missatges més tradicionals del centre-dreta durant la cursa al 26-J, intentant convèncer un electorat moderat que considera haver perdut als últims anys. Al míting de Tortosa, Artur Mas ha demanat el vot perquè el seu partit torni a ser decisiu en la governabilitat espanyola, el que li permetria “tingui la paella pel mànec”. Segons considera, la seva formació se l'ha guanyat per ser “la que més se l'ha jugat sense calcular el benefici de partit ni les comoditats personals”.

L'escó que balla a Tarragona és el de Ferran Bel, alcalde de Tortosa i número u al Congrés, a qui aquesta campanya l'ha perseguit la polèmica per la seva actuació respecte al monument franquista de l'Ebre, que Bel va defensar no enderrocar. Els de Mas estan centrats en cridar a la mobilització dels tarragonins ja que temen que una baixada de la participació, motivada per qüestions com una apatia respecte el principal defensor del monument franquista, pugui ser letal pel seu escó per Tarragona. Sense ell, el partit podria caure fins als 5 diputats al conjunt català i quedar per sota del PP.

stats