Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Convergència i el seu extresorer seran jutjats pel Cas Palau

L'extresorer Daniel Òsacar, acompanyat de Jordi Turull i Oriol Pujol, quan va anar a declarar als jutjats per un compte corrent a Suïssa

Oriol Solé Altimira

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i el seu extresorer, Daniel Osàcar, seran jutjats pel Cas Palau, que investiga el presumpte finançament il·legal de Convergència a través de les comissions que Ferrovial hauria pagat al partit mitjançant el Palau de la Música de Fèlix Millet. L'Audiència de Barcelona ha desestimat els recursos d'apel·lació que el partit i l'extresorer havien interposat per intentar que s'arxivés la causa contra ells. D'aquesta manera, els tribunals tomben l'últim intent de CDC d'evitar el judici del cas Palau. No obstant, la investigació no ha tret a la llum qui eren els dirigents de CDC que articulaven la trama.

La resolució dictada per la secció 21 de l'Audiència de Barcelona rebutja els tres motius argumentats per Convergència per demanar l'arxiu de la causa i manté el partit com a responsable civil a títol lucratiu, amb una fiança de 3,7 milions d'euros. El fiscal eleva al doble la xifra amb què CDC s'hauria beneficiat del saqueig del Palau de Millet i Montull. Convergència va argumentar en el seu recurs que els indicis sobre les comissions que Ferrovial hauria pagat al partit a canvi d'obra pública entre els anys 2000 i 2009 es basaven en “meres conjectures i sospites infundades”.

El tribunal recorda a Convergència l'informe de l'Agència Tributària i la documentació que es va trobar als registres que suposen la base per poder relacionar els fons procedents de Ferrovial ingressats a l'Orfeó Català del Palau de la Música amb comissions del 4% del valor de l'adjudicació de quatre obres públiques, que s'haurien repartit entre el partit (2,5%) i Millet i Montull, que haurien rebut l'1,5% per la seva intermediació.

Les obres públiques investigades són la construcció de la Línia 9 del metro, la Ciutat de la Justícia, un pavelló municipal a Sant Cugat i les obres de revestiment d'una séquia del riu Ebre. En aquest sentit, l'Audiència, per rebutjar el recurs de CDC, esmenta la documentació intervinguda al Palau de la Música durant els registres així com l'anàlisi de la memòria USB de Gemma Montull, filla de la mà dreta de Fèlix Millet.

En concret, es tracta dels documents “ferrovial-fundació”; “construcció-pavelló”; “ADJUDICACIÓ LINEA 9” i “FERROVIAL.DOC” trobats a l'ordinador de les secretàries de Millet i Montull dels quals, segons el tribunal, “es desprèn, a títol indiciari, l'actuació d'intermediació del Sr. Millet entre Ferrovial i la Generalitat”. Posteriorment, s'haurien traspassat els ingressos de Ferrovial a l'Orfeó a Convergència a través de transferències de l'Orfeó a la fundació del partit, la Trias Fargas.

“No compartim que la imputació es basi en meres conjectures, sinó que troba el seu suport en documents, arxius informàtics i anotacions manuscrites que permeten inferir, almenys de forma indiciària, l'existència d'un desviament de fons molt considerable de Ferrovial al partit recorrent [Convergència]”, resol l'Audiència.

Pel que fa a Daniel Osàcar, el tresorer de CDC que va succeir a Carles Torrent (mort el 2005), l'Audiència recorda que sí que hi ha prou indicis per portar-lo a judici. El tribunal fa referència a les anotacions d'un altre document incautat al Palau de títol “Quadre Ferrovial 29 d'abril”, que conté els pagaments efectuats per Ferrovial el 2008 i inclou una columna anomenada “pagament a Daniel”, que guarda relació amb anotacions realitzades per Gemma Montull i moviments de comptes bancàries.

Judici set anys després de l'entrada al Palau

La instrucció del cas Palau ha resultat complicada i llarga. El proper el 23 de juliol farà set anys que els Mossos d'Esquadra van registrar el Palau de la Música i van detenir Millet i Montull. El 24 de juliol del 2015, el jutge instructor, García de Eulate López, el quart que ha tingut la causa, va dictar una interlocutòria d'obertura de judici oral contra els antics gestors del Palau, Millet i Montull.

El jutjat d'instrucció 30 de Barcelona va fer públic que també enviava a judici la filla de Montull, Gemma Montull, l'exdirectora general del Palau Rosa Garicano, l'exdirectiu de Ferrovial Pedro Buenaventura, l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i una desena de persones i empreses més.

El proper pas, un cop resolts els recursos, serà que el tribunal traslladi a les parts -Fiscalia i acusacions particulars- la petició perquè formulin els seus escrits d'acusació, de sobreseïment de la causa o, de forma excepcional, de pràctica de més diligències en el cas que ho considerin necessari per formular les seves acusacions. D'altra banda, també falten alguns tràmits. com ara comunicar a les empreses que consten com a responsables civils. Algunes d'elles, però, estan en concurs de creditors, per la qual cosa els tràmits poden allargar-se encara uns mesos.

Etiquetas
stats