Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

La nova Convergència: independentista i partidària d'una república

Imatge del Congrés fundacional.

Blanca Blay

La nova Convergència, encara sense un nom oficial a l'espera que es voti aquest diumenge entre les tres opcions favorites, apostarà per una Catalunya independent en forma de república. Així ho ha assegurat el coordinador de Règim Intern de CDC, Francesc Sànchez, durant la segona jornada del Congrés fundacional d'un nou partit que posa fi a més de 40 anys d'història convergent.

Després d'una jornada que ha estat alterada per la creació d'una comissió per desencallar l'enfrontament per la futura marca, s'ha anat dibuixant la silueta de la nova formació. El text fundacional inclourà la defensa de la independència i persegueix un model d'Estat en forma de república. Menys es mulla CDC sobre la ideologia que definirà la nova formació, que obre els braços a diferents sensibilitats que càpiguen en un “carril central ampli”. D'altra banda, la ponència de bases fundacionals ha descartat incorporar la defensa d'una declaració unilateral d'independència (DUI), en entendre que “no és una qüestió del dia a dia polític, de manera que incorporar-ho faria que el document quedés caduc”.

S'aprova el tàndem presidencial de Mas

La comissió d'organització ha fixat la limitació de mandats de càrrecs electes en vuit anys encara que no s'aplicarà en càrrecs municipals. Alguns punts a debatre sobre l'estructura o l'organització del nou partit s'han deixat per al final de la comissió. Un d'aquests ha estat la compatibilitat entre càrrecs, que afectaria per exemple a la consellera portaveu Neus Munté, amb qui Artur Mas compta per a la seva proposta d'una cúpula de poders amplis ocupada per ell mateix i per Munté.

Finalment, la comissió organitzativa de la nova CDC ha aprovat de matinada i per majoria dotar-se d'un tàndem presidencial -assumint la proposta de l'expresident Artur Mas- i un comitè executiu de 12 membres, inclòs un coordinador general. El tàndem, però, defensat pel mateix Mas a última hora de dissabte, tindria funcions institucionals i polítiques de coordinació però no executives. D'aquesta manera s'obre el camí a que Neus Munté sigui qui acompanyi Mas al tiquet presidencial.

Aspectes més concrets, com els noms propis que estaran al capdavant dels principals òrgans de direcció, es deixaran per al següent congrés, el primer de la nova formació, que tindrà lloc el proper 23 de juliol.

Es desencalla l'enfrontament inicial pel nom

Després d'un inici agitat del congrés pel rebuig als dos noms proposats per batejar al nou partit, aquest dissabte ha dominat la calma i s'han elegit en una comissió creada expressament per a generar consens tres propostes definitives d'entre les prop de 400 que han arribat a través dels participants. Així, es votarà entre tres noms que no contenen la paraula 'Convergència': Junts per Catalunya, Partit Nacional Català o Partit Demòcrata Català.

A falta que sigui votat el nom final, diferents veus -entre ells el mateix Sànchez o l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias- han reconegut al llarg de la segona jornada del Congrés l'error inicial en termes de plantejament per triar el nom. D'entre les tres propostes finalistes Partit Demòcrata Català ha generat crítica fora del Congrés, concretament entre Demòcrates de Catalunya. La formació escindida d'Unió ha criticat aquesta opció per la seva similitud en el nom i ha amenaçat que ho recorrerà si l'adopta la nova CDC.

stats