Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Detinguts el tresorer i dos treballadors de CDC i el director d'obra pública catalana pel 3%

Detenen el tresorer de CDC a la seu del carrer Còrsega.

elDiario.es Catalunya

La Guàrdia Civil registra des del matí d'aquest dimecres la seu central de Convergència Democràtica a Barcelona. Ho fa després de detenir al seu tresorer, Andreu Viloca, en una nova operació dins el marc de l'operació Petrum, que investiga els suposats cobraments de comissions del 3% en l'obra pública. Els agents també mantenen detinguts la seu central de CDC a dos treballadors del partit, segons ha explicat el coordinador general de la formació, Josep Rull, que no ha ofert les identitats d'aquestes dues persones. Un altre dels arrestats és Josep Antoni Rosell director general d'Infraestructures.cat, l'empresa que s'ocupa de les obres públiques de la Generalitat. A més, mitja dotzena d'empresaris han estat detinguts.

El cas Petrum investiga si CDC ha cobrat comissions il·legals del 3% de diverses empreses a canvi de l'adjudicació d'obra pública de l'administració catalana o de municipis controlats per la formació. Aquesta nova fase de la investigació s'ha precipitat arran de l'anàlisi de la documentació que la Guàrdia Civil va confiscar el passat mes d'agost en el registre que va practicar a la fundació Catdem, vinculada a CDC, i al despatx del seu administrador Andreu Viloca -avui detingut- a la seu central la formació.

En aquesta etapa de la investigació, també van ser registrats diversos ajuntaments on la Guàrdia Civil va confiscar els expedients de diverses obres públiques, majoritàriament finançades a càrrec del programa de reactivació econòmica coneguda com “pla Zapatero”. En la causa que investiga el jutge del Vendrell, s'ha registrat en tres ocasions l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragona), consistori que al costat de l'empresa Teyco -controlada per la família Sumarroca, fundadora de CDC- se situen en l'epicentre de la investigació sobre el presumpte pagament de comissions.

Aquest dimecres el jutge del Vendrell ha ordenat dur a terme una vintena de registres en diferents seus d'organismes públics i empreses, a més d'un nou registre de la seu de Convergència, com ja va fer el passat 28 d'agost. La seu central del partit independentista s'està registrant per part d'agents de la Guàrdia Civil des de les 10 i mitja del matí, quan 4 cotxes i una furgona policial han aparcat davant de l'edifici central de CDC al carrer Còrsega de Barcelona.

Segons fonts de la investigació, també s'estan registrant els ajuntaments catalans d'Olot i Sant Fruitós de Bages, a més de 8 empreses i 10 domicilis particulars. La Guàrdia Civil ha registrat l'Ajuntament de Sant Fruitós del Bages (Barcelona), a la recerca de documents relacionats amb la construcció del centre cultural per part del Grup Soler, una obra que es va finançar a càrrec de l'anomenat “pla Zapatero” l'any 2009 , en què aquest consistori era governat per CiU. En el cas d'Olot (Girona), la Guàrdia Civil pretén confiscar l'expedient econòmic relatiu a la concessió del servei de recollida de residus corresponent a 2011, quan CiU estava al capdavant de l'alcaldia.

A més del tresorer han estat detinguts mitja dotzena d'empresaris acusats del pagament de comissions il·legals a CDC. Es tracta dels consellers delegats de les constructores Copisa, Xavier Tauler; Juan Luis Moreno, de Rogasa i del Grup Soler, Jordi Soler. Precisament, Tauler roman imputat pel jutge de l'Audiència Nacional que investiga Jordi Pujol Ferrusola, davant els indicis que presumptament va pagar 3,2 milions d'euros al primogènit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol en comissions il·lícites. Els empresaris detinguts són sospitosos d'haver pagat comissions il·legals a canvi de l'adjudicació d'obres públiques, i no es descarten més arrestos.

El jutge d'instrucció del Vendrell busca proves sobre els suposats cobraments il·legals, com ja va fer en l'anterior operació d'entrada a la seu de l'empresa Teyco, quan va aturar al seu conseller delegat i fundador de CDC, Jordi Sumarroca. En el registre de Teyco el jutge també hauria trobat un document que acreditaria el pagament de comissions il·legals al partit d'Artur Mas a canvi d'adjudicació d'obres en administracions públiques on governaven.

La detenció d'Vilova d'aquest dimecres, en uns registres que es preveu que durin diverses hores aquest matí, és l'últim capítol de l'operació contra la “trama del 3%”, que l'28 de juny passat va comportar l'ingrés a presó de l'alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, i pel qual el passat 28 d'agost es va fer entrada en diverses seus, incloent la de la fundació del partit, CatDem, i per la qual van confiscar diversos documents. Viloca és tresorer de Convergència i administrador de la fundació CatDem, l'entitat per la qual el jutge sospita que podrien haver-se efectuat els cobraments il·legals.

Etiquetas
stats