Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El professor de Dret Constitucional investigat pels seus tuits apeŀla davant la Fiscalia a la llibertat d'expressió

Citació de la Fiscalia a Hèctor López Bofill

Oriol Solé Altimira

El professor de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, Hèctor López Bofill, ha declarat aquest dilluns durant gairebé dues hores a la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació pels missatges que va publicar a Twitter i que van provocar que el ministeri públic obrís diligències per presumptes amenaces. El jurista ha apel·lat al seu dret a la llibertat d'expressió i ha afegit que els seus tuits estan emparats per la llibertat de càtedra reconeguda per la Constitució.

La compareixença s'ha centrat en un tuit en que López Bofill va escriure: “Quan siguem independents jo m'en recordaré dels jutges, fiscals i funcionaris diversos que ara contribueixen a extorquir Catalunya”. Aquest dilluns el jurista ha negat que aquestes paraules suposin una amenaça o una coacció cap a aquests professionals. Així mateix, ha recalcat que amb el tuit volia posar de manifest que bona part dels membres del poder judicial seguirien exercint en un eventual Estat català.

“Estic en contra de la violència i crec que els canvis constitucionals s'han d'aconseguir de forma pacífica”, ha afirmat López Bofill en declaracions a aquest diari. El professor ha rebut l'assistència jurídica de l'exdiputat del PDECat al Congrés, Francesc Homs.

Segons ha afegit López Bofill, jurista especialitzat en Constitucional i drets fonamentals, la Fiscalia va obrir diligències després de rebre un informe de la Policia Nacional. Així mateix, ha denunciat que la Fiscalia ha intentat vincular els seus tuits amb la violència.

En tres setmanes o un mes el ministeri públic hauria de concloure la seva investigació i decidir si arxiva els tuits de López Bofill, o si, per contra, els denúncia a un jutjat.

En un altre tuit pel qual la Fiscalia ha preguntat a López Bofill, el jurista va considerar que l'assassinat de la diputada laborista Jo Cox pocs dies abans del referèndum sobre el Brexit demostrava que “per desgràcia, tota transformació constitucional profunda demana morts”. Davant el fiscal, López Bofill ha reiterat que va usar l'expressió “per desgràcia”. El jurista va demanar disculpes hores després de publicar aquest missatge el juny de l'any passat.

La Fiscalia també investiga un tuit, escrit arran del judici de Francesc Homs al Suprem pel 9-N, en que el jurista va considerar que “la repressió i la venjança” seria l'origen de la “llibertat” catalana. López Bofill ha explicat que es referia a la repressió i la venjança de l'Estat espanyol.

López Bofill, a més de fer classes de dret constitucional, investiga sobre el dret de la integració europea, la protecció supraestatal de drets fonamentals i el dret constitucional comparat. El jurista també va formar part d'ERC fins a finals de la passada dècada, i després va estar vinculat al partit independentista Solidaritat Catalana per la Independència (SI).

Etiquetas
stats