Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC adverteix a Rajoy: “Si es retiren les urnes, mobilitzarem als ciutadans”

La secretària general d'ERC, Marta Rovira

EFE

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha afirmat que, si el Govern llança una “ofensiva” per retirar urnes o impedir que obrin els col·legis electorals l'1 d'octubre, caldrà “mobilitzar els ciutadans perquè això no passi” i pugui celebrar el referèndum.

En declaracions a Efe, Rovira ha destacat que “serà importantíssim” que hi hagi “la màxima complicitat i coordinació entre institucions polítiques i moviment cívic organitzat”, per poder fer realitat el referèndum sobiranista que preveu convocar el Govern per a l'1-O.

“Si l'Estat o els seus instruments ataquen de forma directa els elements essencials del referèndum, com les urnes, els col·legis o els coordinadors electorals, llavors caldrà reaccionar. En aquesta reacció han d'estar les institucions polítiques, però també els ciutadans de Catalunya”, ha remarcat.

Rovira ha fet una crida als catalans a protegir “entre tots” el seu propi “dret a decidir”, de manera que si l'Estat tracta d'impedir la votació de l'1-O “la ciutadania ha de reaccionar d'alguna manera”.

“Si hi hagués una ofensiva del Govern espanyol per retirar urnes, llavors evidentment mobilitzarem als ciutadans perquè això no passi i perquè el govern de la Generalitat i l'administració electoral constituïda puguin garantir que els col·legis electorals obrin amb normalitat”, ha insistit.

No obstant això, Rovira s'ha preguntat “com ho faran per retirar unes urnes” i “sota quina llei prohibiran que a Catalunya es posin unes urnes per votar”.

Segons la portaveu parlamentària de Junts pel Sí (JxSí), el Tribunal Constitucional (TC) està “deslegitimat”, al seu parer, perquè ha estat “utilitzat com a arma política en contra de tot el que el Parlament aprova per millorar la qualitat de vida ”dels catalans,“ no és competent ha afegit per dir si Catalunya té dret a l'autodeterminació o si ho estem regulant correctament”.

Rovira ha al·legat que Catalunya sí que pot exercir el dret a l'autodeterminació “perquè està regulat en tractats internacionals que estan vigents”. “Si arriba una suspensió o inhabilitació del TC, que no és competent en aquesta esfera del dret a nivell internacional, no ens aturarà, nosaltres prosseguirem”, ha advertit.

Les forces independentistes, ha assenyalat, no veuran legítim un eventual veto de l'Estat al referèndum: “El que farem nosaltres serà obeir el mandat que tenim de la ciutadania, obtingut democràticament, i obeir els mandats del Parlament de Catalunya per continuar garantint que els ciutadans puguin votar l'1 d'octubre en exercici del dret a l'autodeterminació ”.

“Estem preparats per garantir l'1-O. El Govern té tots els recursos per garantir la jornada electoral”, ha afegit.

Etiquetas
stats