Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC enfocarà la seva campanya contra Podem amb el lema “L'únic canvi possible”

Joan Tardà i Gabriel Rufián números dos i un a les generals del 26-J per ERC

Arturo Puente

El 26J tots els partits, menys el del Govern central, volen ser “el del canvi”. PSOE i PSC tindran com a lema “Un sí pel canvi” i Unidos Podemos, encara que no portarà la paraula al lema, tornarà a proposar-se com el partit del canvi. ERC també competirà en el mateix terreny, però utilitzant un eslògan que carrega directament contra la idea de canvi de Podem. Els republicans tindran com a lema “L'únic canvi possible”, segons ha pogut saber Catalunya Plural i ha estat confirmat per la formació. El partit no presentarà el seu lema fins dijous que ve, juntament amb la cartelleria aprovada i l'estratègia de campanya.

ERC ha plantejat la campanya com un marcatge en curt al fort impuls de Podem a Catalunya. En Comú Podem va guanyar les passades eleccions per un ampli marge de més de 300.000 vots sobre el segon, ERC, i les enquestes publicades fins ara reforcen a les dues formacions, que creixen en similar mesura i, per tant, mantenen la distància. Malgrat això, l'equip de campanya dels republicans està convençut que pot disputar una bossa important de vots als de Xavier Domènech.

Segons fonts de la formació, la campanya d'ERC se centrarà en negar les possibilitats de canvi de la via que Podem proposa. En concret, la proposta de Pablo Iglesias sobre una coalició de govern amb el PSOE. Els de Rufián volen aparèixer com “el canvi real”, lligat a l'independentisme, una carta que a més ERC ja ha jugat a l'Ajuntament de Barcelona davant el pacte entre Barcelona en Comú i el PSC.

El tercer sorpasso a CDC

Aquesta estratègia deixa de mirar a Convergència com a competidor principal, després dels dos “sorpassos” donats -en les europees i en les últimes generals- i el tercer que es produiria el 26J, segons donen per descomptat a la seu republicana del carrer Calàbria . La candidatura de Francesc Homs lluita contra la polarització entre En Comú i ERC posant l'accent en els seus valors més tradicionals de centredreta i que fan frontera amb Ciutadans en l'eix social però es troben en solitari pel costat independentista. No obstant això, les enquestes continuen mostrant els greus moments que viu la formació que va ser hegemònica en el nacionalisme català i que en els últims anys acumula una col·lecció de caigudes en totes les eleccions.

El mapa que van deixar les últimes eleccions generals demostra que CDC ha cedit fins a 10 punts en les ciutats més importants de l'Àrea Metropolitana. El 14% obtingut per CiU a l'Hospitalet el 2011 es va convertir en un 4,5 el passat 20D. A Sabadell va passar una cosa similar, amb una caiguda del 25,5 al 12,2%, a Terrassa, on va baixar del 25,8 al 11,2%, o a Badalona, del 18,7 al 6,9%.

La baixada de Convergència ha estat simètrica a la pujada d'ERC en aquests territoris, però els republicans donen per amortitzat el calador de vots de la dreta independentista i apunten les seves mirades cap a una altra banda: de votants de JxSí, el 20D un terç va anar a parar a CDC i un altre a ERC, però el tercer se'l va menjar En Comú Podem. La formació de Domènech es va mostrar competitiu pel flanc de l'esquerra sobiranista contra els independentistes.

Volta al referèndum i pressupostos

ERC s'ha fixat com a prioritat revertir la captació de vot independentista per part d'En Comú. Per això, en les eleccions del pròxim juny, no faran cap canvi en les llistes però sí canviaran alguns dels seus missatges. El més clar, el relatiu al referèndum. Si en l'última cita electoral Gabriel Rufián va donar per amortitzat el referèndum amb el “plebiscit” del 27S, en aquestes eleccions els independentistes tornaran a agafar la bandera del referèndum, assegurant que són els únics pels quals el referèndum és una línia vermella en unes negociacions d'investidura.

Un important terreny amb el qual també juguen serà la negociació pressupostària que es porta a terme al Parlament. Els de Junqueras han volgut mostrar uns comptes que reverteixen una part de les retallades portats a terme en els darrers anys, marcant perfil esquerrà des del Govern. No obstant això, l'actual oposició de la CUP a retirar el seu veto podria jugar en contra d'ERC, que podria començar la campanya un dia després del rebuig total al projecte pressupostari en el ple de dimecres.

Etiquetas
stats