Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els afins a Iglesias es postulen per dirigir Podem Catalunya en plena crisi organitzativa

Raimundo Viejo a la Rambla del Raval durant una entrevista amb Catalunya Plural

Arturo Puente

Podem ha decidit començar a actuar perquè la crisi organitzativa d'epicentre madrileny i que dimecres passat va arribar al seu punt àlgid amb la destitució del secretari d'organització Sergio Pascual no s'estengui a altres territoris. Aquest dissabte el diputat al Congrés Raimundo Viejo presentarà un manifest per postular-se a la secretària general del partit a Catalunya, amb una candidatura de perfil oficialista que competirà contra la d'Albano Dante Fachin, crítica amb la direcció madrilenya. El moviment del partit morat tracta de tallar d'arrel l'escalada d'influència en les bases aconseguida per Fachin com a única cara visible en la carrera cap a la secretaria general.

La candidatura de Viejo presentarà un manifest que es proposa com a “punt de trobada” de les diferents sensibilitats de Podem i en el qual defensa mantenir la personalitat del partit davant una possible confluència com la que proposa Colau a En Comú. La candidatura aposta perquè les formacions confluents es relacionin “d'igual a igual”, descartant per tant la dissolució de Podem Catalunya en la nova força. Així, el manifest “Impulsant el Canvi a Catalunya Podem” advoca perquè Podem Catalunya es constitueixi com a subjecte polític amb personalitat jurídica pròpia i garanteix la sobirania de la formació respecte el partit d'Iglesias.

Podem porta amb una direcció interina des que Gemma Ubasart va dimitir com a secretària general, poc després de les eleccions del 27 de setembre. En aquest context i després de l'aposta de Colau d'aglutinar les diferents expressions de l'esquerra catalana sota un únic partit, el diputat de CSQEP, Albano Dante Fachin, es va postular fa unes setmanes com a candidat a les primàries de Podem. El moviment del diputat al Parlament estava recolzat per altres diputats i diversos cercles municipals, i el seu objectiu era forçar Madrid a celebrar el més aviat possible unes primàries que des de la direcció de Podem havien aturat.

Des de Podem s'havia intentat congelar el debat que es donava a les bases catalanes, almenys fins a tenir resolt l'escenari de la investidura, una idea que Pascual va transmetre personalment als “rebels” de Fachin fa dues setmanes i que aquests van acceptar com a treva. Però la crisi organitzativa del partit en diferents escales i punts del país els ha portat a canviar d'estratègia a Catalunya i a llançar la candidatura de Viejo ja. La militància de Podem haurà de decidir entre dues candidatures a la secretaria general que són programàticament similars però que difereixen en l'autonomia que ha de tenir la direcció catalana i en la relació amb el partit que construeix Colau.

Des dels albors de Podem, Viejo ha estat l'home d'Iglesias a Catalunya, primer en la seva breu etapa com a regidor de Barcelona en Comú i després formant part de la candidatura d'En Comú Podem al Congrés, que el va convertir en diputat. Que l'aparell controli la direcció de Podem és vital perquè el partit pugui negociar la confluència amb Colau com fins ara s'han negociat les dues candidatures, línia directa Madrid-Barcelona i sense ingerència de l'estructura autonòmica.

Les poderoses forces gravitacionals que creen Iglesias i Colau han convertit les primàries de Podem Catalunya en una disputa en la influència de tots dos. L'alcaldessa de Barcelona va llançar el seu projecte de nou partit en un intent d'estendre el seu poder a tot Catalunya gràcies a la victòria d'En Comú Podem. A la direcció de Podem consideren, en canvi, que el partit morat té millor entrada a la perifèria de Barcelona i els d'Iglesias no volen perdre el control d'un territori com el català, que s'ha convertit en un planter important de vots.

Etiquetas
stats