Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els 71 diputats de JxSí i la CUP signen la llei del referèndum, que registraran dilluns

Acte presentació del Referendum al Parlament

Oriol Solé Altimira

Els 61 diputats de Junts pel Sí, entre ells el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els 10 parlamentaris de la CUP han signat aquest divendres la llei del referèndum. Els dos grups registraran el proper dilluns 31 de juliol al Parlament la norma, amb la qual pretenen emparar la convocatòria anunciada per a l'1-O.

Habitualment l'entrada a registre d'un text al Parlament compta amb la signatura del president i el portaveu del grup parlamentari. En aquest cas, però, són tots els diputats de JxSí i la CUP els que han signat la llei, per donar solemnitat al tràmit parlamentari. La idea ha sorgit de les files dels anticapitalistes.

La llei del referèndum preveu declarar la independència en 48 hores si l'1-O guanya el 'sí', mentre que si guanya el 'no' es convocaran eleccions autonòmiques.

D'altra banda, JxSí i la CUP estudien posposar fins a finals d'agost la presentació de la llei de transitorietat jurídica, l'anomenada llei de ruptura, informa Europa Press.

Tots dos grups han canviat la seva posició inicial, que passava per explicar la llei de ruptura abans que l'agost, perquè consideren que en les dues pròximes setmanes han de centrar-se en la campanya que estan fent per tot Catalunya per defensar davant dels ciutadans les “garanties” de la llei del referèndum.

Hi ha un altre debat obert entre els socis independentistes: si la llei de transitorietat jurídica s'ha d'aprovar abans del referèndum de l'1 d'octubre o després. El PDECat és partidari de fer-ho després de l'1-O perquè sostenen que només pot donar-se llum verda a una llei així si els catalans diuen 'sí' a la independència, mentre que ERC, la CUP i Demòcrates consideren que han de deixar clares abans de l'1-O les seves intencions de declarar un Estat català per evidenciar determinació i per explicar als votants què passaria si guanya el sí.

Etiquetas
stats