Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els lletrats del Parlament insten a reformular les ponències de les tres lleis independentistes

Reunió de la Mesa del Parlament

EUROPA PRESS

Barcelona —

Els serveis jurídics del Parlament han elaborat un informe que insta Junts pel Sí i la CUP a reformular la seva petició de crear ponències conjuntes per elaborar les tres lleis que consideren clau per a la independència: hisenda pròpia, seguretat social i procés constituent.

L'informe va ser sol·licitat la setmana passada per la resta de grups i es lliurarà en les properes hores als membres de la Mesa de la cambra, han explicat a Europa Press fonts parlamentàries.

Els lletrats argumenten que una ponència conjunta ha de tenir l'empara de la majoria dels grups, cosa que no passa en el cas de les tres lleis independentistes: tots menys JxSí i la CUP ja van anunciar que no participaran en una iniciativa d'aquest tipus.

Desaconsellen aquesta via per tramitar les tres lleis emparant-se en l'article 126 del reglament del Parlament, que indica que una ponència ha de tenir “representació de tots els grups parlamentaris”.

Com a alternativa, dibuixen tres opcions per crear les lleis independentistes: a través d'una proposició de llei, d'un grup de treball o d'una comissió d'estudi com la del 'dret a decidir'.

Segons les mateixes fonts, els lletrats no aprofundeixen en la constitucionalitat de la iniciativa perquè la fórmula ja tensiona el reglament del Parlament, així que no concreta si s'ajusta o no a la legalitat vigent, tal com reclamaven saber el PSC, Ciutadans, PP i Catalunya Sí Que es Pot.

L'informe dels serveis jurídics no és perceptiu ni vinculant, de manera que els membres de la Mesa podrien donar llum verda a la creació de les ponències malgrat les indicacions dels lletrats.

La Mesa de la setmana passada va acordar demanar aquests informes per saber si les ponències que han de redactar aquestes tres lleis són legals després de les reticències dels grups no independentistes.

Així, l'admissió a tràmit definitiva de les tres ponències s'abordarà en la pròxima sessió de la Mesa, després que tots els grups hagin rebut els informes.

Etiquetas
stats