Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els partits tanquen la campanya més inusual en un bany de multituds

L'acte de Junts pel Sí ha reunit a 70.000 persones / SANDRA LÁZARO

elDiario.es Catalunya

La campanya electoral més inusual ha acabat amb els partits donant-se respectius banys de masses i apel·lant al vot útil i a la participació. Però els 15 dies de campanya han demostrat que diumenge no se celebra una elecció qualsevol. En cap altra cita electoral s'havien sentit amenaces de corralito o avisos de la gran banca enmig d'un debat elèctric entre partits sobre una hipotètica independència de Catalunya. La presència dels líders de partits estatals, a més, ha estat gairebé diària, cosa insòlita per unes eleccions al Parlament.

Junts pel Sí, la formació que agrupa CDC, ERC i les entitats sobiranistes, i a qui totes les enquestes situen prop de la majoria absoluta, ha redoblat els esforços per aconseguir una mobilització massiva diumenge que ve i ha reunit 70.000 assistents a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona. El número 4 de la llista i candidat a president de la Generalitat, Artur Mas, ha apel·lat a votar “en les urnes que porten a la prosperitat, la dignitat ia la llibertat”.

Per la seva banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat el vot per a Catalunya Sí que es Pot i Lluís Rabell perquè ha dit que és el “vot útil” per fer fora els corruptes, contra els que “agiten les banderes de l'odi” i a favor de governar pels drets socials de la classe treballadora. En un acte final de campanya amb més de 3.500 assistents a l'Hospitalet de Llobregat, Iglesias ha vist interromput el seu discurs amb crits de “president!” i “Sí que es pot!”. L'exdirigent de Podem, Juan Carlos Monedero, el nombre 2 de Podem, Iñigo Errejón, el coordinador d'ICV, Joan Herrera, i diversos regidors de Barcelona en comú, com Gerardo Pisarello, Jaume Asens i Laura Pérez han assistit a primera fila al míting.

Ciutadans, que es disputa la segona plaça amb Catalunya Sí que és Pot, ha tancat campanya a la a la plaça Virrei Amat, a Barcelona. Albert Rivera ha demanat als que van votar als expresidents Adolfo Suárez, Felipe González i José María Aznar que confiïn en Ciutadans per defensar el “projecte comú” d'Espanya i “recuperar el rumb” i el “camí perdut”. El cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha apel·lat als votants a concentrar el vot en el seu partit per dir-li al “món” que els catalans volen “seguir sent espanyols i europeus” i ha presentat la seva formació com l'“única capaç de frenar” a Mas.

En un acte amb més de 4.000 persones a Badalona, la CUP, a qui tots els sondejos situen com a peça clau per aconseguir una majoria absoluta independentista, s'ha presentat com l'“autèntica garantia” per aconseguir la independència de Catalunya després del dia 27 i com una força “revolucionària” que aconseguirà canviar-ho tot, cosa que provoca la “por” de les classes dirigents.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que votar el PSC a les eleccions catalanes de diumenge és “un 'sí' clar a la convivència i un 'no' a la independència”, i ha cridat a fer de Miquel Iceta president de la Generalitat per “deixar enrere la política del conflicte buit”. En la seva intervenció, Iceta ha fet una crida a votar massivament diumenge per poder “fer fora” a Artur Mas de la Generalitat i trobar a través d'una reforma federal “solucions que evitin la ruptura”, ja que “fora de la llei només hi ha la llei de la selva i el desastre”.

El PP també ha posat el coll i ha tancat campanya amb Rajoy i l'expresident francès Nicolas Sarkozy, que ha acabat la seva intervenció amb un “Viva Catalunya, Visca Espanya”, i ha assegurat que dividir és de “febles” i de “covards” i unir de “forts”.

Finalment, el candidat d'Unió a la Generalitat, Ramon Espadaler, davant més de 800 persones, ha afirmat que “estem disposats a recollir el testimoni d'aquell nacionalisme català orfe”, en un acte al qual ha tornat a apel·lar al seny per superar el conflicte entre la Generalitat i l'Estat.

stats