Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els sindicats policials i Manos Limpias demanen sis anys de presó per Artur Mas pel 9-N

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas

Oriol Solé Altimira

Sis anys de presó per Artur Mas, Joana Ortega i Irena Rigau per la consulta sobiranista del novembre de 2014. Aquesta és la pena que ha sol·licitat aquest dilluns l'acusació popular de la causa del 9-N, liderada pel Sindicato Profesional de Policía i la Unión Federal de Policía i en què també participa el sindicat ultra Manos Limpias. La presó que ha demanat l'acusació popular contrasta amb la pena de 10 anys d'inhabilitació per l'expresident i nou per les exconselleres que va sol·licitar la Fiscalia.

La diferència de criteri entre les dues acusacions és que la popular considera que Mas, Rigau i Ortega van cometre un presumpte delicte de malversació de fons públics, a més de prevaricació i desobediència. En concret, en l'escrit d'acusació presentat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els sindicats policials acusen Mas d'haver malversat 4,7 milions d'euros de diners públics per organitzar la consulta. A més de la pena de presó, l'acusació popular ha sol·licitat 22 anys de inhaiblitació per l'expresident.

En canvi, la Fiscalia i el jutge instructor del TSJC limiten la causa als delictes de prevaricació i desobediència. Per la seva banda, els tres encausats han rebutjat sempre haver desobeït l'ordre del Constitucional per aturar els preparatius de la consulta del 9-N i han arribat a acusar el TSJC “precomprensió” dels fets que evidencia un “determinat biaix cognitiu” al no donar crèdit a la seva tesi de defensa.

L'objectiu dels sindicats policials i de Manos Limpias, segons assenyala l'agència Efe citant fonts jurídiques, és que s'ampliïn els delictes imputables als tres acusats, de manera que el jutge del TSJC afegeixi el de malversació quan, després de rebre els escrits d'acusació i defensa, dicti la interlocutòria d'obertura de judici oral que ha de delimitar els fets a jutjar.

Etiquetas
stats