Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Els partits sobiranistes acorden mantenir la convocatòria del 9-N

Els representants del bloc per la consulta han comparegut conjuntament

Arturo Puente

Els partits favorables a la consulta del 9-N han escenificat un acord al final de la reunió de més de 7 hores que han mantingut aquest divendres al Palau de la Generalitat. “Anirem endavant i anirem junts”, ha resumit la trobada Artur Mas, en una compareixença conjunta que s'ha caracteritzat per la discreció. Els representants dels partits i el Govern han segellat un fràgil consens per seguir amb el pla de celebrar la consulta el 9-N sense explicar els detalls de com fer-la davant la prohibició del Tribunal Constitucional.

La manca de claredat en els continguts de l'acord contrastava amb la nítida imatge d'unitat que el bloc proconsulta ha volgut transmetre, el missatge més clar d'una jornada precedida per fortes desavinences entre els partits. Un tensió que sembla haver arribat a la seva fi al revalidar el pacte del 12 de desembre passat amb un nou full de ruta cap al 9-N.

Arribar a la foto conjunta no ha estat fàcil. Els partits favorables a la consulta sobiranista no han aconseguit consensuar una postura comuna després de 3 hores i mitja de reunió al Palau de la Generalitat al matí. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat que fins ara només hi ha acord en continuar amb la convocatòria del 9-N, reclamar al Tribunal Constitucional que aixequi la suspensió de forma imminent i continuar analitzant les possibilitats que hi ha per celebrar la consulta “amb plenes garanties democràtiques”. Uns acords de poca entitat i que no contemplen continuar amb la campanya, tal com havien exigit ERC i la CUP. Homs ha assegurat que les converses continuaran a la tarda i que fins i tot podrien allargar-se durant el cap de setmana.

Els líders dels partits proconsulta han estat cridats aquest divendres al Palau de la Generalitat per intentar consensuar els propers passos del procés sobiranista. A la reunió hi ha acudit, pel Govern, el president Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i el conseller de presidència, Francesc Homs. Pels partits hi són presents el portaveu del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull, el líder d'UDC, Ramon Espadaler, els líders d'ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira, els líders d'ICV-EUiA, Joan Herrera i Joan Mena, i els diputats de la CUP, Quim Arrufat i David Fernàndez. Molts d'ells havien mantingut reunions bilaterals previes on havien marcat les seves posicions.

En un dels moments de major crisis per al procés, el president Mas volia repetir la imatge d'unitat entre els actors polítics i explorar amb ells escenaris alternatius a la consulta, cosa que ells rebutgen. El president hauria ofert dimecres a Junqueras avançar en una llista conjunta entre els independentistes i celebrar eleccions anticipades, però ERC no ho ha acceptat.

Esquerra i la CUP havien mostrat el seu malestar en els últims dies per la decisió presa dimarts per Mas de paralitzar els preparatius de la consulta acatant el mandat del Constitucional. Als dos partits independentistes s'hi va sumar ICV-EUiA per oposar-se a parlar de qualsevol tipus de pla B, tal com Mas temptejava. No obstant això, dijous a última hora de la nit, el president va signar el decret de nomenament dels membres de la Comissió de Control, l'òrgan que ha de actuar com a junta electoral del 9-N. Aquest gest de Mas, que desobeeix per la via dels fets al Constitucional, va contribuir a apaivagar els ànims d'ERC i la CUP.

Etiquetas
stats