Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Empat tècnic entre el 'sí' i el 'no' a la independència, segons el CEO

Una dota vota durant el 9-n

Oriol Solé Altimira

Empat tècnic entre partidaris i detractors de la independència. El baròmetre trimestral del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el CIS català, ha pronosticat que un 45,1% de catalans votaria 'no' a la independència, per un 44,9% que apostaria pel 'sí' . L'estudi també reflecteix un 7% d'indecisos. “No és només un empat tècnic, és un empat d'estil cupaire”, ha ironitzat el director del CEO, Jordi Argelaguet, en referència a l'assemblea de la CUP que va empatar sobre la investidura d'Artur Mas.

El CEO publicat aquest divendres torna a fotografiar un mínim avantatge de dues dècimes dels partidaris del 'no' davant els del 'sí', la mateixa diferència que el baròmetre del mes de març passat. Per contra, l'estudi publicat al juliol va preveure un avantatge del 'sí' de cinc punts.

Respecte a les eleccions al Parlament, l'enquesta assenyala que Junts pel Sí –encara que és improbable que la coalició entre ERC i l'antiga Convergència es torni a presentar a unes eleccions– mantindria els seus 62 escons actuals o en perdria dos. Catalunya Sí Que es Pot disputaria el lideratge de l'oposició a Ciutadans. El grup de l'esquerra alternativa obtindria 19-20 escons (fins a nou més que els que té ara), mentre que els taronges perdrien quatre o cinc diputats fins els 20-21. Cal matisar que el CEO inclou a Barcelona en comú, la formació d'Ada Colau, dins de CSQP, cosa que no va passar en les passades eleccions al Parlament.

El PSC perdria un o dos escons dels 16 que ocupa a dia d'avui a la Cambra catalana, mentre que el PP creixeria dos o tres diputats respecte els onze actuals. La CUP patiria un important retrocés: dels 10 diputats actuals als 6-8. Juntament amb la baixada de JxSí, la pèrdua de suports dels cupaires podria acabar amb la majoria absoluta del Parlament, que està en 68 diputats.

ERC i els 'comuns', empatats

Si es tornessin a celebrar eleccions al Congrés, el CEO pronostica que ERC i En Comú Podem quedarien empatats, amb una forquilla de 12-13 diputats. Els 'comuns' es mantindrien o guanyarien un escó, mentre que els independentistes sumarien tres o quatre diputats.

Convergència podria quedar-se amb els seus 8 escons que va aconseguir el 26-J o perdre fins a dos diputats. El PSC repetiria els set parlamentaris o en baixaria un, mentre que el PP mantindria els seus sis diputats catalans. Ciutadans obtindria 3-5 escons, els mateixos o dos menys que els que va aconseguir en l'última cita electoral.

Etiquetas
stats