Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

La Fiscalia rebaixa les penes de presó a Millet i als Montull per la confessió sobre les comissions a Convergència

Fèlix Millet arriba a la Ciutat de la Justicia

Oriol Solé Altimira

Recta final del judici del cas Palau. A la Ciutat de la Justícia s'ha viscut aquest dimecres una jornada de transistors pel debat que el Parlament ha mantingut per intentar que la Generalitat donés el seu braç a tòrcer i forcés que el Palau de la Música acusés Convergència. Finalment el gir a l'acusació no s'ha produït i el Consorci del Palau tampoc ha demanat suspendre la sessió per la nova reunió que, a instàncies de l'Ajuntament de Barcelona, s'ha convocat pel 23 de maig.

El més rellevant de la sessió ha estat la rebaixa de penes sol·licitada per la Fiscalia després de les confessions dels exresponsables del Palau, Fèlix Millet, Jordi Montull i la seva filla Gemma Montull, sobre les comissions que Ferrovial hauria pagat a Convergència. Gemma Montull ha passat d'una petició de pena de 26 anys de presó a només tres, un d'ells substituïble per una multa, per la qual cosa podria evitar el seu ingrés a la presó. La multa que se li reclama és de 10 milions d'euros. La clau d'aquesta rebaixa tan substancial és que Gemma Montull, segons el nou criteri de la Fiscalia, passa de ser cooperadora enlloc d'autora en la majoria dels delictes dels quals se l'acusa.

El fiscal també ha rebaixat les penes sol·licitades per a Millet i Montull de 27 anys i mig de presó a 14 anys i nou mesos i 10 anys i deu mesos, respectivament, pels delictes d'apropiació indeguda, tràfic d'influències, blanqueig i falsedat documental i un delicte contra la Hisenda pública. I ha reclamat una multa de 22 milions per a cadascun.

A Millet i Montull, saquejadors confessos del Palau de la Música, els van entrar les presses per intentar no trepitjar la presó quan faltava poc per començar el judici. El segon objectiu era salvar de la presó a la filla de Jordi Montull, Gemma, per a qui la Fiscalia demanava 26 anys. I van anar a trucar a la porta del fiscal, Emilio Sánchez Ulled, amb disposició per delatar Convergència.

En la seva declaració com a acusats el passat mes de març, els tres van confirmar que Convergència va rebre comissions de Ferrovial a través del Palau, quelcom que havien callat durant els vuits anys d'instrucció. Aquest dimecres han obtingut la seva recompensa: la Fiscalia ha rebaixat les penes sol·licitades per a tots ells a l'apreciar els atenuants de confessió i disminució del dany. A més, a Gemma, el fiscal l'ha considerada enlloc d'acusada.

Respecte l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, la Fiscalia ha elevat a vuit anys de presó la seva petició de condemna, mig any més de l'inicialment sol·licitat. I per als directius de Ferrovial, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, ha elevat mig any més la presó sol·licitada, de quatre anys i mig a cinc. Per a cada un dels tres acusats ha mantingut les multes sol·licitades de 10 milions d'euros.

El Palau no acusa CDC

Finalment, tot i la pressió política, ni el Consorci (on estan representades les administracions públiques) ni la Fundació del Palau de la Música han acusat CDC, pel que no han reclamat el decomís dels 6,6 milions que presumptament Ferrovial va abonar el partit a canvi d'obres públiques. Sí que ho han demanat la Fiscalia i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que exerceix d'acusació popular. La secretària del Consorci i advocada de la conselleria de Cultura, Maria Pilar Bayarri, ha acudit a la sessió de judici d'aquest dimecres.

Al contrari que la Fiscalia, al Palau, Hisenda i la FAVB sí que han mantingut les seves penes contra els saquejadors del Palau de la Música. El Consorci sol·licita 21 anys de presó per Millet i els Montull, petició que la Fundació eleva fins als 81. En el cas de la Fundació, la sol·licitud de presó augmenta fins als 81 anys pels exresponsables del Palau. La FAVB, per la seva banda, reclama 37 anys de presó per Millet i 25 per pare i filla Montull.

Etiquetas
stats