Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Francesc Homs va assegurar a Artur Mas que no era iŀlegal mantenir el 9-N després del veto del Constitucional

Mas i Ortega entrant a declarar el primer dia de judici

Oriol Solé Altimira

El judici del 9-N ha sobrepassat el seu equador aquest dimecres amb els testimonis de les defenses d'Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega. El més esperat era el conseller de Presidència de la Generalitat durant el 9-N i avui diputat al Congrés pel PDECat, Francesc Homs, que ha explicat que va ser ell qui va assegurar al Govern que no incorria en cap il·legalitat al mantenir la consulta després de la suspensió del Tribunal Constitucional.

En resposta a Xavier Melero, advocat de Mas, Homs ha explicat que, després de demanar l'opinió dels serveis jurídics de la Generalitat i com a màxim responsable dels mateixos, va informar a Artur Mas i a la resta de membres de l'Executiu català que “a més de no incomplir la llei ni cometre cap irregularitat tampoc incorria en cap tipus penal”. Així mateix, s'ha encarregat de recordar que va ser el màxim responsable del dictamen jurídic i no un “mer transmissor”. “Jo vaig configurar la decisió final”, ha reblat.

No obstant això, com que Homs també anirà a judici per el 9-N –en el seu cas davant el Suprem per ser diputat al Congrés–, s'ha acollit al seu dret a no contestar a les preguntes que l'incriminen. D'aquesta manera, quan les defenses de Mas li han preguntat sobre la carta que va enviar al centre de telecomunicacions de la Generalitat (CTTI) en la qual ordenava a una empresa seguir amb el 9-N després de la suspensió del Constitucional, l'advocada d'Homs, Eva Labarta, ha aturat l'interrogatori.

La falta de resposta d'Homs sobre la carta ha restat transcendència a la seva declaració, encara que el diputat no s'ha guardat la ironia. Després que el fiscal, Emilio Sánchez Ulled, es declarés “respectuós” amb el seu dret a no contestar a preguntes que l'incriminessin, Homs ha respost: “Quina llàstima”

Al marge de recolzar la tesi de defensa de Mas al·legant que el TC no va advertir de les conseqüències legals d'incomplir la suspensió de la consulta, acordada el 4 de novembre, la declaració d'Homs s'ha mogut en el terreny polític. Així, ha retret al Govern de l'Estat la seva “falta de presentació” a l'hora de presentar el recurs al 9-N davant del TC, i ha acusat a l'Alt Tribunal d'“adaptar-se a l'agenda” de l'Executiu per suspendre la consulta.

Acaben de declarar els testimonis de l'acusació

Abans de la intervenció d'Homs han acabat de declarar els testimonis de l'acusació, en aquest cas els proposats per la popular que exerceixen dos sindicats policials. Si les paraules del diputat han donat suport a la tesi de defensa de Mas, la intervenció de dos responsables d'empreses que la Generalitat va contractar per al 9-N ha reforçat les tesis de la Fiscalia, com ja van fer els testimonis d'aquest dimarts, consistent en que el Govern va mantenir els preparatius de la consulta tot i el veto del Constitucional.

Una directiva de l'empresa Sertrans ha certificat que van lliurar les urnes i paperetes en els punts de votació entre el 7 i el 8 de novembre de 2014, sense que la Generalitat els donés cap instrucció per paralitzar el transport després del veto del Constitucional. Per la seva banda, un apoderat de la companyia Fujitsu, a qui la Generalitat va contractar per introduir en els ordinadors comprats per al 9-N el programa informàtic per facilitar la votació, ha afirmat que no li constava que s'hagués modificat el projecte arran de la suspensió acordada pel TC.

Etiquetas
stats