Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat impulsarà una nova llei d'habitatge sense el suport de la PAH

Concentració de la PAH en defensa de la seva ILP

João França

Quan el Tribunal Constitucional va impugnar la llei contra els desnonaments, impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l'Observatori DESC, i aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, el president Carles Puigdemont va anunciar l'impuls d'una nova llei fruit de l'ampli acord que generava la llei impugnada. Dos mesos després, la consellera Meritxell Borràs ha anunciat a TV3 un acord en un text per la nova llei amb els municipis, però sense el suport de les entitats que van impulsar la llei que pretenen substituir.

Borràs ha assegurat que la manca d'acord es deu a que els impulsors de la llei “volien anar més enllà” de la substitució de la llei impugnada. En canvi, la PAH ha emès un comunicat en què destaca diverses mancances en la proposta de llei i preveu que “tindrà pocs resultats”. Per exemple, les mesures de segona oportunitat són substituïdes per un procés de mediació, que la PAH destaca que és voluntari per a les entitats bancàries i que “no condueix de forma clara a la cancel·lació del deute hipotecari”.

Una de les mesures amb què la llei més pressionava els grans propietaris i alhora permetia ampliar el parc de lloguer social era la cessió obligatòria d'habitatges buits a l'administració. La nova llei aposta per l'expropiació d'usdefruit, una mesura que estava present a la Llei del Dret a l'Habitatge i va ser eliminada pel primer executiu d'Artur Mas. Aquesta mesura s'aplicarà només als pisos propietats d'entitats financeres i fons d'inversió, deixant de banda molts grans propietaris d'habitatge –com per exemple immobiliàries i constructores– que sí que estaven contemplats a la llei impulsada per la PAH.

A més, l'aplicació d'aquesta mesura, així com l'obligació de reallotjament en cas de desnonament per motius econòmics, només s'aplica als pisos inscrits en el registre de pisos buits de la Generalitat que és de caràcter voluntari. La PAH considera que amb aquestes mesures no es donarà resposta a la gran majoria de casos d'impagament de lloguer.

La consellera Meritxell Borràs considera que amb la nova llei no s'envaeix cap competència de l'Estat i per tant no pot ser impugnada. El text anirà al Parlament el curs vinent per començar el seu tràmit parlamentari. La PAH, tot i trobar-lo insuficient, assegura que vetllarà per treure el màxim profit a les eines que doni la llei que s'aprovi.

Etiquetas
stats