Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern busca exhibir “consens” un dia abans de la qüestió de confiança de Puigdemont

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont

Oriol Solé Altimira

“No podem avançar res però afrontem amb tranquil·litat la qüestió de confiança ”. Així s'ha expressat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, sobre l'examen parlamentari al qual se sotmetrà aquest dimecres Carles Puigdemont. El president compta amb el suport de la CUP per salvar la qüestió de confiança des de principis de setembre, per la qual cosa Munté s'ha limitat a dir que l'executiu “vol culminar el mandat democràtic” per la independència que, al seu parer, li van atorgar els catalans a les eleccions del 27 de setembre de 2015, de les que aquest dimarts es compleix un any. Munté ha volgut deixar clar que al Govern hi ha “absolut consens” entre Convergència i ERC per afrontar el curs polític, després de les diferències entre els dos partits sobre el procés sobiranista i l'estratègia a seguir a la investidura al Congrés.

Tot i la insistència dels periodistes, Munté s'ha negat a revelar si Puigdemont anunciarà aquest dimecres la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació. En les últimes setmanes el Govern s'ha encarregat d'adaptar la terminologia de la consulta. Així, el mateix Puigdemont ha parlat de referèndum “vinculant” i “factible”, mentre que la CUP aposta sense dubtes per celebrar l'anomenat Referèndum Unilateral d'Independència (RUI) durant la primera meitat de l'any que ve. Els anticapitalistes ho exigien a Puigdemont per donar-li suport en la qüestió de confiança, però al final ho faran sense condicions.

Munté ha tornat a treure importància al “mecanisme” per culminar el procés independentista i no ha posat data per convocar un hipotètic referèndum. Per la portaveu, la incorporació del referèndum al “full de ruta” sobiranista es farà “en el moment en què hi hagi el major consens possible”.

Per començar, els partidaris del referèndum haurien de convèncer l'antiga Convergència, que no veu clara la mesura si la CUP no dóna suport els pressupostos. “Estem oberts a analitzar tots els instruments democràtics que serveixin pel nostre objectiu”, ha dit Munté.

El debat de la qüestió de confiança Puigdemont començarà aquest dimecres a les quatre de la tarda, amb una intervenció sense límit de temps del president. Es reprendrà el dijous, a partir de les nou del matí, quan prendrà la paraula la cap de l'oposició, Inés Arrimadas (Ciutadans). La votació sobre la confiança del president es celebrarà el mateix dijous a la tarda i els diputats hauran d'explicitar el seu posicionament en veu alta amb un 'sí', un 'no' o 'abstenció'.

L'inici de curs polític català tindrà un altre capítol transcendent la setmana que ve, quan el Parlament farà el debat de política general. A més, en poques setmanes el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, hauria de presentar els pressupostos per al 2017. Munté s'ha mostrat disposada a negociar les esmenes i les partides de tots dos projectes. Les negociacions entre la CUP i Junqueras sobre els comptes ja han començat.

Etiquetas
stats