Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

El Govern central demana investigar si Forcadell va delinquir per no aturar la votació de desobediència

Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya.

Oriol Solé Altimira

El Govern central ha respost judicialment a la votació del Parlament en què Junts pel Sí i la CUP van avalar la via unilateral cap a la independència. L'Executiu ha plantejat aquest divendres el ja anunciat incident d'execució davant el Tribunal Constitucional perquè declari nul·la la resolució aprovada pels independentistes. Però ha anat un pas més enllà i també ha requerit a l'Alt Tribunal que analitzi si la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va incórrer en “responsabilitats penals”, és a dir, si va delinquir, al no impedir que els grups independentistes forcessin el debat i la votació de les conclusions sobre el procés constituent català.

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que l'actuació de l'Executiu busca la nul·litat i la suspensió de la resolució del Parlament, així com un requeriment personal a Forcadell i a la resta de membres de la Mesa de la Cambra i al seu secretari perquè s'abstinguin de realitzar qualsevol iniciativa relacionada amb aquesta resolució.

L'Executiu també demanarà advertir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont i a tots els membres del Govern català de les conseqüències a les que s'exposen –que van d'una multa fins a la inhabilitació– si desenvolupen lleis o reglaments relacionats amb el procés constituent català. Amb tot, Santamaría no ha concretat quin tipus de sanció demanaria als polítics catalans si incompleixen les resolucions del Constitucional.

L'última i la més rellevant actuació que el Govern central planteja és la que afecta personalment a la presidenta del Parlament. Així, Santamaría ha avançat que demanarà al TC que “dedueixi testimoni de particulars per exigir la responsabilitat penal que pugui correspondre” a Forcadell per incomplir el mandat de l'Alt Tribunal.

A preguntes dels periodistes, la vicepresidenta ha concretat que el Constitucional ha d'elaborar un dictamen i traslladar-lo a la Fiscalia, que seria qui presentaria l'eventual querella contra Forcadell. Segons el parer de Santamaría, Forcadell va fer “cas omís” al Constitucional al permetre debatre en el ple les conclusions de la comissió parlamentària del procés constituent.

Les advertències que planteja el Govern central als líders independentistes s'emparen en la reforma del Constitucional aprovada pel PP el 2015 i que preveu possibles sancions penals pels càrrecs públics que incompleixin els mandats de l'Alt Tribunal. Els canvis legislatius es van pensar per frenar el procés sobiranista català. “La broma s'ha acabat”, va proclamar el líder dels populars a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, quan es va presentar.

Per què contra Forcadell?

Els independentistes havien plantejat una estratègia per intentar salvar Forcadell de les conseqüències anunciades aquest divendres pel Govern central. Així, en comptes de la Mesa del Parlament, van ser els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP amb una petició al mig del ple els que van forçar la inclusió a l'ordre del dia la votació que avalava la via unilateral cap a la independència.

Però el mateix TC ja havia advertit al Parlament i “especialment” a la Mesa de la seva obligació d'“impedir o paralitzar qualsevol iniciativa” que suposés ignorar o eludir les resolucions de l'Alt Tribunal. És el cas de les conclusions aprovades dimecres pel Parlament, que desenvolupen la declaració independentista del 9 de novembre, anul·lada pel Constitucional, i plantegen l'obertura d'un procés constituent català.

“No estem només davant un desafiament, estem davant d'un desacatament del Constitucional”, ha afirmat aquest divendres Santamaría en roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Per la seva banda, en declaracions a TV3, Forcadell ha afirmat que va complir amb el reglament del Parlament. “No m'agrada parlar d'obediència o desobediència perquè contribueix a judicialitzar la política”, ha afegit.

El Govern: “No ens mourem del nostre camí”

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha acusat el Govern central d'amenaçar les institucions catalanes amb les seves constants apel·lacions al Constitucional i ha avisat que la Generalitat no rectificarà el seu rumb sobiranista: “El Govern central amenaça però no ens mourem del nostre camí, que és profundament democràtic”.

Munté ha expressat el seu ple suport a Forcadell i ha opinat que seria “del tot inadmissible i inaudit des d'una perspectiva democràtica” que es demanés la inhabilitació de la presidenta del Parlament per permetre un debat a la Cambra que, al seu parer, va ser perfectament democràtic .

Etiquetas
stats