Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Iceta condiciona el diàleg amb En Comú sobre Catalunya a un avenç de la negociació a Madrid

Miquel Icetal, primer secretari dels socialistes catalans

Arturo Puente

Miquel Iceta posa el fre a la negociació amb En Comú Podem sobre la resposta a donar des del Govern de l'Estat a les demandes de sobirania de Catalunya. El primer secretari dels socialistes catalans ha rebut amb escepticisme l'encàrrec del PSOE i de Podemos, que la setmana passada van descentralitzar a Barcelona una part de la negociació, la que té a veure amb el referèndum o la reforma federal. Les possibilitats de pacte sobre aquesta qüestió queden en mans d'una entesa entre Xavier Domènech i Iceta, encara que l'últim ha rebaixat aquest dilluns les expectatives d'un acord sobre el referèndum que reclama En Comú Podem.

El socialista considera que aquest diàleg bilateral amb Domènech només té sentit un cop els tres partits espanyols, PSOE, Podemos i Ciudadanos, mantinguin la segona reunió, fixada per a aquesta setmana i en què podria haver nous avenços. Serà llavors quan el socialista s'asseurà a taula a negociar amb el líder d'En Comú, amb qui ja ha mantingut diverses reunions extraoficials per sondejar les possibilitats d'acord. Iceta vol que hi hagi possibilitats d'acord entre els tres actors principals abans d'avançar en el carril català, sobre el qual recela.

El referèndum que proposa Podemos com a “solució òptima” per resoldre l'encaix català ha estat rebutjat pel PSOE, l'última vegada el 28 de desembre en Comitè Federal, com aquest dilluns ha recordat Iceta. El recordatori arribava un dia després d'un altre comitè federal, el d'aquest cap de setmana, en què els barons del PSOE van transmetre al català la seva preocupació per les seves últimes declaracions, que parlava d'un possible referèndum sobre la independència si el referèndum sobre la reforma federal fracassava a Catalunya.

Per al líder dels socialistes catalans és aquest, el de la reforma federal, l'assumpte sobre el qual cal posar-se d'acord, no només a Catalunya sinó en el conjunt d'Espanya. I va més enllà en les seves reticències. Segons ha explicat aquest dilluns en finalitzar l'executiva del seu partit, no pot vincular-se només a la investidura. “És una condició necessària però no suficient”, ha tancat, insistint a més que la negociació “no es pot fragmentar”, visiblement contrariat per l'estratègia triada per Sánchez i Iglesias sobre Catalunya.

Dibuixant una etèria consulta sobre la independència a l'horitzó més enllà de la reforma federal, però negant-se al mateix temps a saltar aquest pas intermedi, Iceta pressiona a la vegada a un En Comú Podem que va fer bandera de les possibilitats del referèndum a la campanya electoral i al seu partit germà a Espanya, el PSOE, on encara queden diversos dirigents que no s'acaben de creure la reforma federal de la qual ell és el principal defensor.

Podemos refreda el referèndum

Si Iceta ha dedicat l'inici de la setmana a refredar les possibilitats d'entesa sobre un referèndum d'independència, el dirigent de Podem, Íñigo Errejón s'ha ocupat de tirar gel sobre la seva pròpia proposta de referèndum. Per Errejón, el referèndum no pot ser “un tòtem al qual lloar i obeir”, ha assegurat, eliminant el que fins ara semblava el principal impediment per a l'acord. Si bé el número dos del partit morat considera que la seva proposta “és la millor opció”, també assegura que la crisi territorial no és la primera qüestió que el seu partit posarà sobre la taula pel que fa a la consecució d'un govern.

El missatge respecte al referèndum a Catalunya per part de Podemos ha estat canviant des de poc després de les eleccions. Segons el moment o el dirigent que es pronunciés, l'assumpte del referèndum, que anava al programa de manera explícita, ha passat de ser una línia vermella a una qüestió secundària. La descentralització de les converses passant l'assumpte català a Barcelona, sembla haver tornat a portar la reclamació del referèndum a l'òrbita d'En Comú Podem.

Els de Domènech, per la seva banda, estan a l'espera que Iceta desbloquegi el diàleg per poder exposar la seva proposta. Davant el risc que la seva aposta pel referèndum tingui conseqüències negatives fora de Catalunya, el diputat li ha donat la volta al discurs aquest dilluns, a l'assegurar en una entrevista amb Catalunya Ràdio que “només el referèndum no garanteix l'acord”.

Etiquetas
stats