Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Iglesias i Rivera se citen amb Puigdemont en plenes negociacions d'investidura

Iglesias i Puigdemont reuniran el 8 d'abril a Barcelona, mentre que Rivera ho farà el 15 del mateix mes

Arturo Puente

La resposta a l'encaix català s'ha convertit en un dels assumptes més complicats que es creuen en les negociacions d'investidura al Congrés dels Diputats. Amb aquest escenari a Madrid, tant el líder de Podem, Pablo Iglesias, com el de Ciutadans, Albert Rivera, s'han citat amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb una setmana de distància entre tots dos i només un mes després de la visita del líder socialista, Pedro Sánchez, a Palau.

El primer serà Iglesias, que es reunirà amb Puigdemont aquest divendres. La visita, reclamada pel de Podem, serà la primera entre els dos líders després d'alguns contactes telefònics i és especialment valorada pel president català, que està interessat a escoltar per boca del mateix Iglesias la seva proposta per al referèndum. Fonts de Palau destaquen que Podem és la principal formació d'àmbit estatal que defensa que siguin els catalans els que votin sobre el seu futur, una proposta que és molt tinguda en compte pel Govern. Malgrat això, descarten que la reunió tracti sobre la investidura, un assumpte que consideren que ha de ser tractat pels grups al Congrés.

El següent divendres serà Albert Rivera qui se citi amb Puigdemont. La posició de Rivera sobre Catalunya és la contrària a la d'Iglesias, ja que és dels tres líders que exploren un pacte la part més bel·ligerant contra un referèndum d'independència a Catalunya. Rivera i Puigdemont havien compartit seient a la Cambra catalana durant la passada legislatura, en càrrecs molt diferents dels que avui ostenten.

Rivera serà el tercer líder estatal amb qui es reuneixi Puigdemont, un mes després de la visita del secretari general socialista, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat. Aquella trobada va servir per manifestar els desacords entre tots dos en matèria de l'encaix nacional català, amb un Sánchez que va reafirmar la seva negativa al referèndum i un Puigdemont que va mostrar “compromís absolut” amb el full de ruta. Abans d'aquella reunió, Ciutadans havia mostrat la seva preocupació per la trobada, i va arribar a advertir a Sánchez que trencaria el seu acord d'investidura si hi havia un canvi de posició sobre el referèndum.

Les tres reunions, tant les dues que vénen com la passada amb Sánchez, van ser reclamades pels partits al president de la Generalitat. Fonts del Govern circumscriuen les trobades en una ronda de contactes totalment normal per a un president que va prendre possessió fa només tres mesos. Diferents són les opcions perquè arribi a produir-se la reunió entre el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i Carles Puigdemont. En les seves últimes manifestacions públiques el líder del PP ha assegurat que no tindria objecció a que la trobada es produís, però de moment no s'ha avançat gens en aquest terreny.

Etiquetas
stats