Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Jordi Montull negocia confessar que Convergència va cobrar comissions a través del Palau

Jordi Montull proposa al fiscal baixar la pena a la seva filla a canvi d'inculpar a CDC

Oriol Solé Altimira

Negociació 'in extremis' abans que comenci el judici del cas Palau. La mà dreta de Fèlix Millet i saquejador confés de la institució cultural, Jordi Montull, manté obertes converses amb la Fiscalia per pactar una rebaixa de la pena sol·licitada per a la seva filla Gemma, que va ser exdirectora financera del Palau. A canvi d'una rebaixa en la pena, Montull estaria disposat a avalar la tesi de la Fiscalia que Convergència va fer servir al Palau de tapadora per cobrar comissions il·legals per contractes d'obra pública.

Amb tot, un eventual acord de Montull amb la Fiscalia no impedirà que el judici arrenqui aquest dimecres. I és que perquè el judici no se celebrés s'hauria de donar un pacte de conformitat parcial o total entre els 16 acusats i les cinc acusacions, cosa impossible donada la magnitud de la macrocausa i els interessos de les parts. Fonts del Palau, en declaracions a aquest diari, han negat qualsevol possibilitat d'un pacte global. Des de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que exerceix d'acusació popular, són contundents: “No permetrem una conformitat”.

Montull, que igual que Millet i el partit sempre ha negat qualsevol vincle del Palau amb les comissions a CDC, busca amb aquesta oferta atenuar una eventual condemna a presó de la seva filla, per la qual la Fiscalia demana 26 anys de presó -un menys que al seu pare ia Millet. L'objectiu del exgestor del Palau és que la seva filla no trepitgi la presó.

I és que si Gemma Montull acaba condemnada no podria acollir-se als beneficis penitenciaris dels que el seu pare i el mateix Millet gaudirien per la seva edat avançada i el seu precari estat de salut. Tampoc podria gaudir del els beneficis d'una confessió, a l'extrem que es considerés com un atenuant la confessió que Jordi Montull i Fèlix Millet hiceiron dos mesos després que esclatés el cas.

El pacte no està tancat i té diversos obstacles. En primer lloc, perquè l'acusació exercida pel Palau demana 81 anys de presó per a Millet i els Montull però no sol·licita cap responsabilitat a CDC pels 6,6 milions d'euros en comissions de la constructora Ferrovial que el jutge, el fiscal i la FAVB creuen que es va embutxacar a través del Palau. Una altra de les parts que suposarien un escull per a un eventual acord amb els Montull és la del Consorci del Palau de la Música, entitat que vehicula els fons públics que es nodreix l'entitat cultural i de la qual formen part la Generalitat, el Ministeri de cultura i l'Ajuntament de Barcelona.

La prova del cotó del pacte serà el proper dia 8 de març, dia en què declararà Jordi Montull. De fructificar l'acord, es rebaixarien les peticions de penes en el tràmit de conclusions definitives quan acabi el judici a finals de juny. Abans declararan Millet, l'interrogatori del qual ara ha guanyat interès, els Montull, els altres 13 acusats, els testimonis i perits del cas.

Etiquetas
stats