Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Jordi Montull afirma que les comissions van passar del 3% al 4% “perquè Convergència volia més diners”

Montull dice que las comisiones subieron al 4% porque CDC quería "más dinero"

Oriol Solé Altimira

“Primer era el 3% però després va ser el 4% perquè Convergència volia més diners”. Així s'ha expressat aquest dijous l'exdirector administratiu del Palau de la Música, Jordi Montull, que s'ha sumat a la confessió que van fer aquest dimecres la seva filla Gemma i l'expresident del Palau, Fèlix Millet. El trio que comandava el Palau ha avalat la tesi del fiscal sobre el finançament il·legal de Convergència amb comissions de Ferrovial a canvi d'obra pública. El fiscal demana per a Millet i Montull pare 27 anys de presó, mentre que després de la seva confessió rebaixarà els 26 anys de presó que sol·licitava per a Gemma Montull.

No obstant això, l'explosió ha estat controlada i només han incriminat l'extresorer de la formació, Daniel Osàcar. Des de la banqueta dels acusats no s'ha assenyalat cap polític. Des de la banqueta dels acusats no s'ha assenyalat a cap polític. Montull sí que ha reconegut la reunió (que aquest dimecres Millet no va recordar) amb Germà Gordó, actual diputat de JxSí. Però ha negat que la trobada servís per acordar comissions. “Vam parlar de política i de futbol”, ha indicat amb un somriure.

En el seu interrogatori, Osàcar ho ha negat tot: “S'ha mentit i molt”. L'extresorer ha tornat el cop assegurant que la confessió de Millet i Montull “és per justificar un desviament de diners en benefici de certes persones”, en referència als diners de la institució que els exresponsables del Palau es van quedar i van gastar en obres a casa seva i viatges.

Osàcar ha quedat acorralat després de les declaracions dels exresponsables del Palau: l'han situat com el receptor dels diners en efectiu que Ferrovial pagava a CDC utilitzant el Palau de tapadora, i com el responsable de traslladar les factures falses al Palau per justificar a Hisenda els pagaments. “Venia Osàcar i jo tenia els diners a punt en un sobre. Ell ho comptava i se n'anava”, ha dit Montull, que ha assegurat, com la seva filla Gemma, que Millet va demanar a Convergència que fes arribar al Palau factures “per justificar [a Hisenda] les sortides d'efectiu”.

“El recader” de CDC

“Aquest 'run-run' que carregàvem en efectiu és totalment fals. Els diners s'han de rebre en xecs nominatius”, ha afirmat Osàcar a preguntes del fiscal Emilio Sánchez Ulled. Segons la versió del fiscal avalada pels dos capitosts del Palau, aquest mètode l'havia implantat l'antecessor d'Osàcar en la tresoreria de CDC, Carles Torrent (mort en 2005), a qui Montull ha anomenat “el recader”. El fiscal creu que dels 6,6 milions pagats per Ferrovial a CDC a canvi d'obra pública, 3,7 van arribar al partit mitjançant lliuraments en efectiu als tresorers que es recollien al Palau.

2,3 milions, segons Sánchez Ulled, es van camuflar mitjançant factures “falses” girades al Palau “per dissimular pagaments en benefici real de CDC”. Osàcar s'ha desmarcat totalment d'aquesta acusació. “Convergència ha pagat totes les factures per treballs de Convergència, i això està fiscalitzat”, ha indicat.

Montull, igual que Millet dimecres, ha certificat el repartiment del 4% de comissió que Sánchez Ulled descriu en el seu escrit d'acusació: un 2,5% per a CDC, un 1% per a Millet, i un 0,5% per a Montull. A diferència del seu excap, Montull sí que ha confirmat dues de les obres sota sospita: la Ciutat de la Justícia (el complex on se celebra el judici del Palau) i la Línia 9 del metro. El fiscal afegeix un pavelló de Sant Cugat i una sèquia de Lleida.

Convenis per sardanes

El fiscal sosté que la resta del desviament es va dur a terme amb convenis entre el Palau i la fundació de CDC, la Trias Fargas, de la qual Osàcar era administrador. Osàcar ha negat aquesta acusació i ha assegurat que els convenis estaven en vigor des d'abans del 2005, quan ell va assumir la tresoreria del partit, i que el seu objectiu era divulgar la cultura catalana a les festes majors dels pobles.

Segons Osàcar, amb els convenis el partit i l'Orfeó Català pretenien que en les festes majors dels pobles catalans “no posessin només música andalusa” i que “no s'oblidessin de les sardanes, la coral o l'esbart”. “¿I els diners del Palau que jo sostinc que va venir de Ferrovial no van servir per a alguna cosa que no fossin sardanes?”, Ha respost, irònic, Sánchez Ulled. L'extresorer també s'ha intentat defensar assegurant que l'exconsellera de Justícia, Montserrat Tura (PSC) va dir que els convenis entre el Palau i les Trias Fargas eren “totalment legals”.

“A aquests senyors de Ferrovial els he conegut en el judici”, ha afegit Osàcar. La constructora, per la seva banda, va emetre ahir a la nit un comunicat desmarcant-se dels fets i assenyalant que el patrocini del Palau de la Música sempre va comportar la celebració dels actes culturals previstos.

Garicano no sap com es canalitzaven els patrocinis

L'última a declarar aquest dijous ha estat l'exdirectora general del Palau de la Música, Rosa Garicano, que s'enfronta a 9 anys de presó per ser còmplice dels tripijocs de Millet i Montull. Garicano ha dit desconèixer com es canalitzaven els diners que rebia al Palau de la Música pels patrocinis, entre ells el de Ferrovial, tot i que ha indicat que Millet i Montull tenien els seus “propis patrocinis”.

Així mateix, ha negat haver-se reunit mai amb Osàcar i ha afirmat que amb Juan Elizaga, exdirector de relacions institucionals de Ferrovial i acusat en el cas, només va parlar sobre els patrocinis.

Etiquetas
stats