Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junqueras aconsegueix el suport inicial de la CUP als pressupostos sense prometre canvis al tràmit parlamentari

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras

Oriol Solé Altimira

Llum verda inicial del Parlament als pressupostos del 2017. Junts pel Sí i la CUP han unit els seus vots aquest dimarts per rebutjar les esmenes a la totalitat que la resta de grups de l'oposició havia presentat els comptes. Després d'aquest tràmit comença el recorregut parlamentari dels comptes que acabarà amb la seva votació final el 9 de febrer. La CUP ha avisat que encara no ha decidit si ratificarà els pressupostos, tot i que aquest dimarts el Govern ho ha donat per fet.

Ni en la seva intervenció inicial ni en les rèpliques als grups el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha fet menció a la possibilitat d'introduir canvis en el pressupost durant el tràmit parlamentari, tal com li demana la pròpia CUP i la resta de l'oposició. Tampoc s'ha referit al referèndum. Sí que s'ha estès sobre el marc macroeconòmic dels comptes. “Estem una mica millor del que estàvem, fins i tot a abans de la crisi en alguns aspectes, però queda un llarg camí per recórrer que obliga a buscar les millors solucions possibles”, ha asseverat Junqueras. I és que l'augment de la despesa social del pressupost no reverteix per complet les retallades dels Governs de Mas.

Per la seva banda, la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha reconegut que pel seu grup aquest dimarts “és un dia complex i que tant uns com altres ens criticaran”. “Acceptem les crítiques i assumim les contradiccions”, ha afegit. La diputada ha marcat les prioritats de la CUP per aprovar els pressupostos al febrer. “Referèndum, procés constituent i rescat social”, ha dit, i ha insistit en que els pressupostos haurien de fer pagar més als que més tenen i garantir serveis públics. Junqueras li ha respost assegurant que els pressupostos reflecteixen totes tres condicions “i que ens agradaria anar encara més enllà”.

Crítiques de l'oposició

L'oposició no s'ha estalviat crítiques als comptes. El diputat econòmic de Ciutadans, Antonio Espinosa, ha titllat els comptes de “pressupostos de ficció en línia amb el procés separatista que fa temps que predica el Govern”. Així mateix, ha avançat que el seu grup presentarà esmenes per crear una partida per llibres de text gratuïts o la Renda Garantida de Ciutadania, cosa que no contempla el projecte inicial de Junqueras.

Alícia Romero ha defensat l'esmena a la totalitat del PSC perquè, al seu parer, els pressupostos “injustos” demostren que el Govern que no es preocupa per les necessitats socials i que està “atrapat per la CUP, pel procés i per un full de ruta que no sap en porta”. També ha lamentat que els comptes reflecteixen un “model de societat a dues velocitats” i que no garanteixen la igualtat d'oportunitats i afebleixen el sector públic.

Des de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela ha titllat els comptes de “socialment insensibles” i ha lamentat que Junqueras no hagi volgut debatre els comptes amb el seu grup. “Prefereixen complir amb Montoro i Rajoy que amb les persones en risc d'exclusió social”, ha dit Coscubiela en referència al compliment dels comptes amb el límit de dèficit i a la “renúncia a fer pagar més als que més tenen”.

Per part del PP, Alejandro Fernández ha considerat el pressupost “profundament anticatalà en la mesura que contravé la propietat privada i la concertació sanitària i educativa d'arrel catòlica superior a l'espanyola”.

Etiquetas
stats