Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junts pel Sí obtindria entre quatre i sis escons menys si es fessin eleccions al Parlament

Candidats de Junts pel Sí.

elDiario.es Catalunya

Repetir Junts pel Sí en unes noves eleccions al Parlament no seria una fórmula d'èxit. Si al 27-S la llista unitària del sobiranisme no va aconseguir la majoria absoluta desitjada i es va quedar en 62 diputats, en uns nous comicis JxSí aniria a la baixa. La llista de Convergència, ERC i independents obtindria entre 56 i 58 diputats, quatre o sis menys que els que té ara, segons el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

El primer grup de l'oposició, Ciutadans, que ara compta amb 25 escons, baixaria a 22 o 23. Per contra, el gran beneficiat d'uns nous comicis seria, segons el CEO, Catalunya Sí que es Pot. La llista de l'esquerra alternativa passaria dels 11 diputats que té ara a 21-23. Cal matisar, però, que a la pregunta del CEO s'inclou Barcelona en Comú, el partit d'Ada Colau, dins de Catalunya Sí que es Pot, i el passat 27-S BComú no formava part de CSQEP.

El PSC prosseguiria la seva davallada i passaria dels 16 diputats actuals a 13-14. La CUP, per la seva banda, no semblaria acusar en excés haver fet president de la Generalitat un membre de Convergència: els anticapitalistes repetirien els deu diputats que tenen ara o n'obtindrien un menys o bé un de més. El PP, per la seva banda, passaria a tenir 9-10 representants front els 11 actuals.

Amb aquests resultats, la majoria absoluta independentista de 72 diputats que, a dia d'avui, sumen Junts pel Sí i la CUP, quedaria a l'aire. La suma dels dos grups obtindria, segons es desprèn de l'enquesta del CEO, un mínim de 67 diputats (un per sota de la majoria absoluta) i un màxim de 69 (un per sobre).

En Comú Podem repetiria victòria al Congrés

Segons el baròmetre del CEO presentat aquest divendres, si es tornessin a celebrar eleccions a les Corts espanyoles, En Comú Podem (on sí que anava integrada la formació de Colau) revalidaria la victòria del passat 20 de desembre i repetiria els 12 escons que va obtenir. ERC en guanyaria un o dos respecte els 9 que té ara, els mateixos que perdria Democràcia i Llibertat, la marca de Convergència pel 20-D, que passaria dels 8 diputats actuals a 6-7.

Per la seva banda, Ciutadans també pujaria i passaria dels 5 escons que va obtenir a Catalunya el desembre a set representants. Els partits tradicionals continuarien amb la seva caiguda del 20-D a Catalunya: el PP retrocediria dels 5 escons actuals a 4 i el PSC passaria de 8 a 7 diputats.

Partidaris i detractors de la independència empaten

El CEO ha preguntat a les 1.500 persones que han participat en el baròmetre si volen que Catalunya sigui un Estat independent. La resposta ha deixat un empat entre partidaris i detractors de la independència, amb un mínim avantatge dels partidaris del 'no' (45,5%) en front dels del 'sí' (45,3%). Els indecisos, a més, es dupliquen i són un 7,1%. La major part dels indecisos que detecta el baròmetre provenen dels que en el darrer estudi del CEO van mostrar-se contraris a la independència.

stats