Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Jutgen dos mossos acusats d'agredir un manifestant antifeixista el 12 d'octubre del 2012

Els mossos acusats formaven part del dispositiu policial del 12–O

Oriol Solé Altimira

Dos agents dels Mossos d'Esquadra aniran a judici aquest dilluns per, presumptament, agredir un manifestant antifeixista durant el 12 d'octubre de 2012. La Fiscalia i l'acusació particular, exercida per l'agredit, demanen cinc anys de presó per cada un dels policies per un delicte de lesions amb l'agreujant d'abús de la seva posició de superioritat. Per contra, les defenses dels dos agents, representats per l'advocacia de la Generalitat i el lletrat José Maria Fuster Fabra, sol·liciten l'absolució.

Els fets van passar a Barcelona el dia de la festa nacional espanyola del 2012. Segons el fiscal, un jove francès es va encarar a la manifestació antifeixista que cada any se celebra a la ciutat desplegant una bandera espanyola. L'acció del jove va molestar un grup de manifestants. Quan diversos antifeixistes intentaven treure-li la bandera espanyola van aparèixer els dos policies, que es trobaven de servei a la plaça Universitat. No va ser una intervenció policial pacífica, almenys per la Fiscalia.

Així, segons detalla el ministeri públic, un dels dos agents dels Mossos d'Esquadra acusats va empènyer un jove antifeixista i, un cop a terra, tots dos policies el van copejar “repetidament” al cap i a les cames amb les seves defenses reglamentàries. Segons el parer del fiscal, els dos policies van agredir al jove “posats de comú i instantani acord amb l'ànim de danyar la integritat corporal aliena”.

Com a conseqüència dels cops, la víctima va patir una hemorràgia sota de la retina i tres lesions oculars. Va necessitar 190 dies per curar-se, havent de passar pel quiròfan. Els agents, a més, van detenir el jove per desordres públics després de colpejar-lo.

La Fiscalia i l'acusació particular demanen una pena de cinc anys de presó i d'inhabilitció per cada un dels dos agents. També sol·liciten que durant el mateix període de temps no es puguin apropar ni al domicili ni al lloc de treball de la víctima, ni tampoc comunicar-se amb ell.

A més, ambdues acusacions sol·liciten a la Generalitat que, com a responsable civil subsidiària indemnitzi amb 10.063 i 16.000 euros, respectivament, al jove agredit. A diferència d'altres casos, el Govern català no ha indemnitzat la víctima abans d'arribar al judici, segons han detallat fonts properes al cas.

És el segon cas d'una suposada agressió per part d'agents de la policia catalana que arriba a judici en poques setmanes. El passat 29 de setembre, un mosso va justificar davant del jutge la bufetada que li va donar a un detingut a la comissaria de Mataró com un “toc d'atenció” davant l'agressivitat que, va assegurar, mostrava l'arrestat.

Etiquetas
stats