Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

JxSí i la CUP ratificaran els objectius de la declaració del 9-N malgrat l'anuŀlació del TC

JxSí i la CUP pacten la moció sobiranista

Arturo Puente

Pacte entre els dos grups independentistes per reafirmar el seu compromís amb l'objectiu de la independència contingut en la declaració de “desconnexió” del 9-N. Si no hi ha canvis d'última hora, el Parlament aprovarà dijous una moció on Junts pel Sí i la CUP ratificaran la voluntat d'independència de la Cambra i el seu compromís amb la declaració del 9-N, anul·lada pel Constitucional i que el Tribunal prohibeix desplegar. No obstant això, el text ja no reivindica la desobediència a la sentència del TC, un dels principals esculls esgrimits per JxSí per acceptar-la.

La CUP havia presentat una moció que, en la seva redacció original, JxSí entenia que podia entrar en col·lisió directa amb la sentència del Constitucional. Per això, fent valer la seva majoria a la junta de portaveus, l'havien posposat durant les últimes dues setmanes. La coalició rebutjava el text de la CUP l'acusava de “gesticulació excessiva”. Però aquest dimarts, després d'una intensa negociació, les dues formacions han arribat a un acord introduint esmenes que fan el redactat més digerible per Junts pel Sí però mantenint l'esperit de la moció de la CUP.

El nou redactat consta de 8 punts i ja des del primer canvia la reiteració de la declaració anul·lada, que era al primer redactat, per la reiteració dels objectius d'aquella declaració, tractant de vorejar la sentència del TC. Amb aquest mateix objectiu, elimina diverses de les referències a la declaració per poder aprovar-los, blindant-la d'una possible interpretació judicial que consideri que s'estan desplegant punts d'una declaració anul·lada. El Constitucional en la seva sentència no només va anul·lar el text aprovat pel Parlament el 9-N sinó que va advertir a diversos càrrecs catalans, entre ells la Mesa del Parlament, que havien d'evitar la seva desobediència, o podrien tenir responsabilitats delictives.

Malgrat això, el primer article de la moció modificada assegura que “ratifica la ferma voluntat de seguir duent a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades per aquest Parlament”. El tercer punt “anima els i les càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l'Estat Espanyol” i, el quart, insta el Govern a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió “el que suposaria que els Mossos no actuï com a policia judicial.

En els articles 5, 7 i 8, la moció insta el Govern a presentar en un màxim de 60 dies un pla d'execució de l'annex social de la declaració, a més d'un pla per fomentar la participació ciutadana sobre el procés constituent, i acompanyar tot això de dotació pressupostària en els pròxims comptes.

Segons han explicat fonts dels grups, malgrat el pacte del text JxSí té intenció de reclamar votació separada punt per punt, de manera que podria abstenir-se en alguns dels punts, o fins i tot votar-hi en contra. Els punts 3 i 4, que animen i insten el Govern a la desobediència a tribunals són els més problemàtics per a la coalició independentista, així com els que fan referència explícita al desplegament de la declaració, com el 5.

Etiquetas
stats