Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Audiència Nacional tanca el cercle sobre els negocis de Jordi Pujol Ferrusola

Jordi Pujol Ferrusola.

Jordi Oliveres

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ja té identificades a les 105 empreses que han pagat comissions a Jordi Pujol Ferrusola. Totes elles són contractistes amb les administracions catalanes, sobretot la Generalitat, tot i que també ajuntaments, tots ells controlats per Convergència.

Una de les decisions del magistrat ha estat el bloqueig de tots els comptes a Espanya de Pujol júnior i de la seva exdona Mercè Gironès. Tots dos ja tenien bloquejades els comptes a Andorra des de fa mesos.

Les entrades i registres d'aquesta setmana ordenats pel magistrat De la Mata buscaven la documentació corresponent als cobraments de Pujol Ferrusola i les seves cinc empreses: Iniciatives, Màrqueting i Inversions; Project Marketing Catalunya; Inter Rosario Port Services; Active Translation i Iberoamericana de Business & Màrqueting. Aquestes cinc empreses haurien rebut, segons la investigació judicial, més de 8,5 milions d'euros de 17 constructores i empreses de serveis, totes elles contractistes amb la Generalitat.

Però no són només aquestes 17 companyies, ja que el magistrat De la Mata ja té els noms d'un total de 105 empreses, que haurien mogut un total de 11,5 milions d'euros. La gran majoria dels ingressos en els comptes han estat sense identificar la procedència dels diners, malgrat les voluminoses quantitats, el que fa sospitar que podria tractar-se de comissions il·legals, el famós 3%, per l'adjudicació d'obres públiques.

A més, gràcies a la comissió rogatòria enviada en el seu moment pel jutge Pablo Ruz a Andorra, ara l'Audiència Nacional coneix que Jordi Pujol Ferrusola controla, directament o indirectament, 10 comptes a Andorra en els bancs Andbank i BPA, tot i que en la seva declaració de setembre de 2014 va negar davant del jutge Ruz que posseís comptes a l'estranger.

Segons la informació enviada per Andorra a l'Audiència Nacional, el fill gran de Jordi Pujol hauria realitzat moviments per valor de 48 milions d'euros, tot i que aquesta no seria la quantitat de la seva fortuna, ja que els saldos indiquen una quarta part, així que serien de 10 a 11 milions d'euros.

També s'ha constatat, en la investigació judicial, que Pujol Ferrusola mantenia una activitat frenètica en aquests comptes, amb constants entrades i sortides de diners. A més d'ordenar transferències als seus sis germans i la seva mare, també hi ha sortides a empreses de Mèxic, Argentina, Panamà, Gabon, Liechtenstein, Gran Bretanya o Luxemburg, entre altres països. Segons la policia, podria tractar-se d'un blanqueig de capitals.

Testaferros

A més, Pujol Ferrusola hauria utilitzat diferents testaferros per les seves contínues transferències. Josep de Alba Barnola treballa a Panamà i Mèxic; Juan José Baró Puyo, també treballa a Panamà i així mateix a Luxemburg. El cònsol honorari d'Ucraïna a Andorra, Antoni Zorzano Riera seria una altra de les persones utilitzades per Pujol Ferrusola per ocultar les seves veritables possessions. Finalment, Juan Manuel Rosillo, mort a Panamà el 2007, hauria estat una altra de les persones que haurien estat testaferros de Pujol Ferrusola. Rosillo va ser condemnat per delicte fiscal i per homicidi.

Els imputats en la causa de l'Audiència Nacional segueixen sent Jordi Pujol Ferrusola, la seva exdona Mercè Gironés, els empresaris Luis Delso (Isolux Corsán), Xavier Tauler (Copisa) i Carles Sumarroca Coixet i Carles Sumarroca Claverol, pare i fill. El primer és un dels pocs amics de Jordi Pujol i el segon és un amic d'infància de Júnior. Tots ells estan imputats per blanqueig de capitals, delicte contra la hisenda pública i per falsedat en document mercantil.

Altres dades aparegudes en la instrucció judicial són la compra de diamants el 1999 per part de Jordi Pujol Ferrusola. El primogènit dels Pujol-Ferrusola es va gastar 541.000$, mig milió d'euros, en comprar diamants a William Goldberg Diamond Corp de Nova York. Segons els investigadors, podria tractar-se d'un blanqueig de capitals.

Així mateix, entre la documentació aportada per les autoritats judicials andorranes, va aparèixer un document manuscrit per Jordi Pujol en el qual es fa responsable d'un compte a la Banca Reig. Publicat per El Periódico, exactament, el paper diu: “Amb data de 4 de maig de 2001, jo, Jordi Pujol i Soley, amb DNI 36.180.680, propietari del compte número 63.810, declaro que en cas de la meva defunció tot el que hi hagi a l'esmentat compte ha de passar a la senyora Marta Ferrusola i Lladós. Atentament [apareix la signatura de Jordi Pujol]. Número de compte 63.810 ”.

Fins ara, l'expresident de la Generalitat sempre ha mantingut que ell mai ha tingut un compte a l'estranger i que l'únic que hi havia era el “llegat” deixat pel seu pare a la seva esposa i els seus set fills, però que ell es va desvincular de la seva gestió. En el cas que el paper fos cert, el 2001 amb Pujol a la presidència de la Generalitat, l'exmandatari tindria un compte obert a la Banca Reig d'Andorra. Aquest paper, de 2001, fa sospitar a la policia que investiga que “Jordi Pujol Soley és el cap del grup delictiu” format per tota la família Pujol-Ferrusola.

Etiquetas
stats