Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Dotze detinguts per una trama d'adjudicacions descoberta durant la investigació del 3% a Convergència

La Guardia Civil escorcolla diversos ajuntaments i empreses

Pedro Águeda

La Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció despleguen una àmplia operació amb epicentre a Tarragona contra una trama d'adjudicació de contractes per part d'ajuntaments a una mateixa empresa en què s'ha detingut 12 persones i està previst practicar 48 escorcolls, han informat a eldiario.es fonts de la investigació.

Els investigadors van donar amb la mercantil Efial Consultoria S.L durant les investigacions de l'anomenat cas del 3%, una trama de comissions il·legals a Convergència, sorgides arran d'una denúncia d'ERC a l'ajuntament tarragonines de Torredembarra. La investigació a Efial Consultoria ha desembocat en l'operació Térmyca, que es desenvolupa avui i que compta amb quatre registres a Andorra dels 48 practicats.

Entre els 12 detinguts hi ha l'empresari Josep Manuel Bassols, exalcalde convergent d'Anglès (Girona) i home fort del partit a la província. Va ser cap de campanya de l'actual president de la Generalitat quan Carles Puigdemont va conquerir l'alcaldia de Girona el 2011.

Bassols també va ser detingut en una altra operació relacionada amb el cas del 3% que la Guàrdia Civil va portar a terme l'octubre de l'any passat, en plenes negociacions sobre la investidura d'Artur Mas. Per aquell temps la dona del detingut, Núria Bassols, era comissionada de transparència del Govern. Un cop es va formar l'executiu de Puigdemont, ERC va exigir el cessament de Bassols, a qui no es va renovar la seva plaça i va tornar al seu lloc de magistrada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), informa Oriol Solé Altimira.

La Guàrdia Civil també ha arrestat aquest dimarts l'exalcalde convergent de l'Ametlla de Mar (Tarragona), l'empresari Andreu Martí. L'actual alcalde, Jordi Gaseni (ERC) ha explicat a Catalunya Ràdio que l'ajuntament porta mesos fent una auditoria dels contractes de EFIAL amb l'anterior consistori els resultats de la qual donaran a conèixer a finals de mes. Un altre dels detinguts és l'advocat Xavier Xifrà, també imputat en la peça del 3% que investiga el jutge del Vendrell.

Les indagacions han permès descobrir la creació per la xarxa d'una figura instrumental d'entitats públiques i empresarials de caràcter local que, en realitat, no tenia activitat, però que servia per desviar fons públics municipals que acabaven en EFIAL. Entre els detinguts també hi ha el president de la companyia, Toni Martos.

Encara que al principi del matí l'operació s'havia saldat amb onze detencions, al llarg del dia s'ha ampliat el nombre a una més, un empresari de Catalunya, segons fonts pròximes al cas consultades per Efe.

'Modus operandi'

Els investigadors han descobert un entramat financer consistent en què Efial va ser absorbida per una altra firma, Control de Gestión de Ingresos (CGI), “creant un entramat similar a la primera que va fer que l'activitat delictiva s'estengués fora de Catalunya”, informa la Fiscalia Anticorrupció. Tant amb Efial com amb CGI, els protagonistes de la trama van crear als ajuntaments una estructura paral·lela per evitar la supervisió del secretari i interventor municipals.

Gran part dels guanys eren derivats a Andorra, segons sospiten els investigadors. A més d'ajuntaments de Tarragona, també s'investiguen altres de Madrid, Castelló, Huelva i Balears. La investigació està supervisada pel Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell (Tarragona). S'investiguen delictes contra l'administració pública, organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de cabals públics, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau a les administracions i infidelitat en la custòdia de documents. Segons les citades fonts, Anticorrupció i la Guàrdia Civil han sol·licitat a l'Oficina Antifrau catalana diversos expedients relacionats amb la investigació.

En concret, el Jutjat ha autoritzat el registre dels consistoris de Tortosa, Ascó, Vandellòs i l'Ametlla de Mar -tots ells a Tarragona-, així com de Torrejón d'Ardoz, Miraflores de la Serra i Chinchón -a Madrid- i Trillo , a Guadalajara.

Els requeriments seran enviats als ajuntaments catalans de Barcelona, Girona, Cambrils, La Seu d'Urgell, Calonge, Llinars del Vallès i Masquefa; als madrilenys de Collado Villalba, Getafe i Velilla de San Antonio; al granadí d'Armilla; al de Huelva de Palos de la Frontera; i als de Illes Balears d'Alaior i Sóller. La resta d'escorcolls se centren en domicilis, despatxos professionals i societats mercantils.

Etiquetas
stats