Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PDC rebaixa les expectatives que Puigdemont dugui un referèndum a la qüestió de confiança

El president Carles Puigdemont durant una roda de premsa

Arturo Puente

Donar suport a la qüestió de confiança, aprovar els pressupostos i, després, ja parlarem de l'anomenat “referèndum unilateral”. Aquest ha estat l'esquema traçat aquest dilluns per la coordinadora del Partit Demòcrata Català (l'antiga CDC), Marta Pascal, sobre el nou curs polític a Catalunya. Segons ha apuntat, el seu partit no es tanca a estudiar la convocatòria d'un referèndum sobre la independència des de les institucions catalanes, però considera que “seria un error” que el president ho proposés en la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el proper 28 de setembre.

Aquest posicionament del PDC rebaixa les expectatives que el president reclami el suport de la CUP a canvi de posar data al referèndum que els anticapitalistes li reclamen, l'anomenat RUI per les sigles de referèndum unilateral de Catalunya. Al contrari, el missatge que el partit majoritari del Govern repeteix és que “la confiança no es negocia”, és a dir, que no cediran a les condicions que reclama la CUP, ni en la moció d'investidura ni perquè els permetin tramitar els pressupostos que previsiblement Oriol Junqueras tornarà a portar a la Cambra a l'octubre.

La CUP, per la seva banda, espera a la reunió a la qual Puigdemont els ha de convocar entre aquesta setmana i la següent per conèixer de primera mà la seva proposta. Segons han anunciat, la qüestió de confiança estaria “solucionada” si el president acudeix a la Cambra amb la data d'un referèndum sobre la independència. En canvi, si el Govern insisteix a vincular la votació sobre la viabilitat de la legislatura amb els pressupostos, la CUP recorda que haurien de tornar a les seves imprevisibles assemblees.

“Estem oberts a parlar del RUI, però no pot ser una condició de res”, ha deixat clar Pascal, que poc després ha assegurat que “s'han de tenir pressupostos primer per parlar d'això i prendre una decisió entre tots”. Més enllà de l'“oberts a parlar-ho”, el PDC no acaba d'aclarir la seva postura davant d'un instrument com el referèndum, que ha emergit enmig d'aquesta legislatura com un possible canvi al full de ruta impulsat des de diverses col·lectius cívics, inclosa l'ANC, a més de la pròpia CUP. “Posar unes urnes ens sembla positiu, som demòcrates i volem que els catalans decideixin, però el debat és també com s'implementaria aquest referèndum”, ha resumit Pascal sobre la posició del seu partit.

La possibilitat que Puigdemont presentés una proposta de referèndum, si bé potser només com a possibilitat, és un dels escenaris amb els quals més s'ha especulat durant aquest estiu, fins al punt que diferents veus del govern se n'havien mostrat partidaris. El mateix vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, es va mostrar obert a que el projecte pressupostari inclogués una partida per al RUI. A més, el Govern ha dut a terme diferents contactes amb juristes i experts per estudiar les possibilitats de dur a terme un referèndum d'aquestes característiques des de la Generalitat.

stats